Ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft δυσκολεύεται να βρει αγοραστές

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 19:55
UPD:20:01
EPA/YURI KOCHETKOV
A- A A+

Ο ενεργειακός κολοσσός Rosneft απέτυχε θεαματικά σε μια προσπάθεια να πουλήσει 38 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου - μια ποσότητα που θα γέμιζε έναν στόλο 19 μεγάλων δεξαμενόπλοιων, μεταδίδει το γερμανικό δίκτυο n-tv.

Η Rosneft πρόσφερε σε δημοπρασία, χωρίς επιτυχία, το πετρέλαιο την περασμένη εβδομάδα, στοχεύοντας στην επίτευξη της υψηλότερης δυνατής τιμής.

 Η αποτυχημένη δημοπρασία δεν σημαίνει ότι η Rosneft δεν μπόρεσε τελικά να βρει αγοραστές για το πετρέλαιο της,αλλά το πούλησε με μεγάλη έκπτωση. Στη δημοπρασία είχαν δηλώσει συμμετοχή ενδιαφερόμενοι που, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», προέρχονταν από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Αυτό μπορεί να εκληφθεί ως ένα μήνυμα ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τη Rosneft παρά τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία.

Όσο συνηθισμένες κι αν είναι οι δημοπρασίες, ένας από τους όρους της Rosneft ήταν ασυνήθιστος: το πετρέλαιο πρέπει να πληρωθεί σε ρούβλια. Αυτή η απαίτηση θα μπορούσε να ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο ο πετρελαϊκός γίγαντας δεν κατάφερνε να βρει αγοραστή.

Αλλά ακόμη και χωρίς να ζητάνε ρούβλια,οι ρωσικές εταιρείες πετρελαίου δυσκολεύτηκαν να βρουν αγοραστές τις τελευταίες εβδομάδες. Η Surgutneftegaz και η Zarubezhneft απέτυχαν με δημοπρασίες.

Οι πετρελαϊκές πολυεθνικές δεν συναλλάσσονται με Ρώσους

Οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν ολοένα και περισσότερο τη Ρωσία ως πελάτες. Αν και εξακολουθούν να τους επιτρέπεται να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία, αναζητούν εναλλακτικές.

Πριν από την επίθεση στην Ουκρανία, η Γερμανία προμηθευόταν για παράδειγμα, περίπου το 35% του πετρελαίου της από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ, αυτό το μερίδιο των εισαγωγών πετρελαίου έχει μειωθεί σε περίπου 12%. Στόχος είναι η πλήρης απαλλαγή από το ρωσικό πετρέλαιο όσο το δυνατόν συντομότερα.

Η Ρωσία έχει γίνει τόσο τοξική για τις δυτικές πετρελαϊκές πολυεθνικές, ώστε η Shell και η BP, για παράδειγμα, δεν αγοράζουν πλέον ρωσικό πετρέλαιο. Εγκαταλείπουν επενδύσεις και συμμετοχές στη Ρωσία, διαγράφοντας έτσι δισεκατομμύρια. Οι έμποροι πρώτων υλών, όπως ο όμιλος Vitol από την Ελβετία, σταματούν επίσης τις συμφωνίες πετρελαίου με τη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ρωσία αναζητά εναλλακτικές. Η Ινδία ,ειδικότερα αγοράζει όλο και περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο. Όμως οι ανεπιτυχείς δημοπρασίες δείχνουν ότι οι ευρωπαίοι πελάτες δεν μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν από άλλους.

Επιπλέον, στην αγορά ισχύει η αρχή της προσφοράς και της ζήτησης. Όσο λιγότερο ενδιαφέρον υπάρχει για το ρωσικό πετρέλαιο, τόσο χαμηλότερη είναι η τιμή. Επομένως, η Ρωσία πρέπει να δεχτεί εκπτώσεις για το πετρέλαιο της.

Η διαφορά τιμής μεταξύ του ρωσικού πετρελαίου και των άλλων παραγωγών είναι τεράστια. Ένα βαρέλι Urals κοστίζει σήμερα περίπου 73 δολάρια, δηλαδή 32 δολάρια φθηνότερα από τον ανταγωνισμό από τη Βόρεια Θάλασσα.

Στο μέλλον, η Rosneft πιθανότατα θα πουλάει πετρέλαιο λιγότερο σε δημόσιες δημοπρασίες και πιο άμεσα στους αγοραστές,. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι η διαπραγματευτική θέση των Ρώσων είναι πιο αδύναμη και ότι πρέπει να αποδεχθούν μειώσεις τιμών.

Αυτά είναι άσχημα νέα για το Κρεμλίνο που εξαρτάται όλο και περισσότερο από τα έσοδα της Rosneft. Η πετρελαϊκή εταιρεία  είναι ο μεγαλύτερος φορολογούμενος και, σύμφωνα με τις δικές της δηλώσεις, από μόνη της συνεισφέρει στο ένα πέμπτο του εθνικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι συνολικές ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου πέρυσι χρηματοδότησαν το 45% του προϋπολογισμού της Ρωσίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή