Στελέχη της μικροχλωρίδας του εντέρου συνδέονται με σοβαρά εγκεφαλικά

Νέα μελέτη τα συνδέει με φτωχότερη ανάρρωση μετά το εγκεφαλικό
Τετάρτη, 04 Μαΐου 2022 18:10
UPD:18:10
shutterstock
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εγκεφαλικού Επεισοδίου (ESOC 2022), εντόπισε στελέχη μικροχλωρίδας του εντέρου που σχετίζονται με πιο σοβαρά εγκεφαλικά και χειρότερη ανάκαμψη μετά το εγκεφαλικό, αποκαλύπτοντας ότι το μικροβίωμα του εντέρου θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στον κίνδυνο και τα αποτελέσματα του εγκεφαλικού

Η μελέτη, εντόπισε συγκεκριμένες ομάδες βακτηρίων που σχετίζονται με φτωχότερη νευρολογική ανάρρωση από ισχαιμικό εγκεφαλικό τόσο στην οξεία φάση (24 ώρες) όσο και μετά από τρεις μήνες.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι πολλοί τύποι βακτηρίων σχετίζονται με τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού, συμπεριλαμβανομένων των Fusobacterium και Lactobacillus. Το Negativibacillus και το Lentisphaeria συσχετίστηκαν με πιο σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο στην οξεία φάση (στις 6 και 24 ώρες αντίστοιχα) και ο Acidaminococcus με κακή λειτουργική έκβαση στους τρεις μήνες.

Ο Δρ Miquel Lledós, επικεφαλής συγγραφέας από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Sant Pau Stroke Pharmacogenomics and Genetics Laboratory στη Βαρκελώνη της Ισπανία, αναφερ’ομενος στη μελέτη εξήγησε ότι «Η επίδραση του μικροβιώματος του εντέρου - τα τρισεκατομμύρια βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί που ζουν στο έντερο - είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου που σχετίζεται με κίνδυνο εγκεφαλικού και με νευρολογικές εκβάσεις μετά από εγκεφαλικό. Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες έχουν γίνει στο παρελθόν σε ζωικά μοντέλα». Και συμπλήρωσε «Σε αυτή τη μελέτη λάβαμε δείγματα κοπράνων - τα πρώτα δείγματα που ελήφθησαν μετά το συμβάν - από 89 ανθρώπους που είχαν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου, μπορέσαμε να αναγνωρίσουμε πολλαπλές ομάδες βακτηρίων που σχετίζονταν με υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου».

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό εμφανίζεται όταν ένας θρόμβος ή άλλη απόφραξη εμποδίζει την παροχή αίματος στον εγκέφαλο και είναι ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού. Στην Ευρώπη, 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικό κάθε χρόνο και είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου2.

«Η ανακάλυψη ανοίγει τη συναρπαστική προοπτική ότι, στο μέλλον, μπορεί να είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε τα εγκεφαλικά ή να βελτιώσουμε τη νευρολογική ανάκαμψη εξετάζοντας τη μικροχλωρίδα του εντέρου» τόνισε ο Δρ Miquel Lledós.

Σε άλλες παθολογίες, πραγματοποιούνται κλινικές δοκιμές όπου οι ερευνητές αντικαθιστούν την εντερική χλωρίδα μέσω διατροφικών αλλαγών ή μεταμόσχευσης κοπράνων από υγιή άτομα και αυτό θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω στον τομέα του εγκεφαλικού. Η συσχέτιση μεταξύ ορισμένων στελεχών βακτηρίων του εντέρου και του κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού ενισχύθηκε και σε μια άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ESOC αυτή την εβδομάδα από μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Yale, Κονέκτικατ, ΗΠΑ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στατιστικά στοιχεία από το Flemish Gut Flora Project και την κοινοπραξία MEGASTROKE, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται Mendelian Randomisation (MR) η οποία μετρά τη διακύμανση στα γονίδια για να εξετάσει την αιτιολογική επίδραση ενός αποτελέσματος ή έκθεσης. Η μελέτη εντόπισε 20 μικροβιακά χαρακτηριστικά που σχετίζονται σημαντικά με τον κίνδυνο εμφάνισης τουλάχιστον ενός υποτύπου ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή