Gazprom: Επιβεβαίωσε ότι έκλεισε τις στρόφιγγες

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022 09:56
UPD:10:10
REUTERS/MAXIM SHEMETOV
A- A A+

Η ρωσική Gazprom επιβεβαίωσε ότι διέκοψε όλες τις παραδόσεις φυσικού αερίου τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Πολωνία αφού και οι δύο χώρες αρνήθηκαν να αρχίσουν να πληρώνουν σε ρούβλια.  

«Η Gazprom έχει αναστείλει πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Bulgargaz (Βουλγαρία) και την PGNiG (Πολωνία) λόγω απουσίας πληρωμών σε ρούβλια. Οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που παρέχεται από την 1η Απριλίου πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας τις νέες λεπτομέρειες πληρωμών, για τις οποίες οι αντισυμβαλλόμενοι ενημερώθηκαν έγκαιρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, που υπογραμμίζει ότι θα διατηρήσει «παγωμένες» τις προμήθειες έως ότου οι δύο χώρες συμφωνήσουν στο αίτημα της Μόσχας να πληρώσουν σε ρούβλια.

Η Gazprom προειδοποίησε επίσης την Πολωνία και τη Βουλγαρία, που είναι και οι δύο χώρες διέλευσης για το ρωσικό φυσικό αέριο, ότι εάν χρησιμοποιήσουν αέριο που προορίζεται για άλλους προορισμούς, τότε η εταιρεία θα μειώσει τις ροές διαμετακόμισης.

Νωρίτερα, τόσο οι Πολωνοί όσο και οι Βούλγαροι πάροχοι ενέργειας δήλωσαν ότι είχαν λάβει επίσημες ειδοποιήσεις από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό ότι οι παραδόσεις επρόκειτο να διακοπούν.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Πρόκειται επίσης για την πρώτη διακοπή στην Ευρώπη από το 2006 και το 2009, όταν οι διαφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τις τιμές του φυσικού αερίου προκάλεσαν προβλήματα στον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών χωρών. Η δεύτερη διακοπή ήρθε τον χειμώνα του 2009, εμποδίζοντας τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την ΕΕ μέσω Ουκρανίας. Η Σλοβακία και ορισμένες βαλκανικές χώρες αναγκάστηκαν να κλείσουν εργοστάσια και να κόψουν την παροχή ρεύματος για ορισμένο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες, τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές», να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Έτσι η Μόσχα εκπληρώνει την απειλή της να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου προς τις χώρες που αρνούνται να συμμορφωθούν με τη νέα απαίτηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για πληρωμή της ενέργειας σε ρούβλια.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απορρίψει την κίνηση αρχικά, αλλά πλέον οι προθεσμίες πληρωμών αρχίζουν να λήγουν, επομένως οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη πρέπει να αποφασίσουν αν θα αποδεχτούν τους όρους του Πούτιν ή θα χάσουν κρίσιμες προμήθειες, και θα βρεθούν μπροστά στην προοπτική του δελτίου ενέργειας.

Η ξαφνική κίνηση της Μόσχας εκτίναξε τις τιμές του αερίου στην Ευρώπη πάνω από 20% την Τετάρτη, καθώς η αγορά φοβάται πως σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή