Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Μέσα σε ένα ρευστό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο Μάιος αναδεικνύεται σε κρίσιμο μήνα για την κυβέρνηση. Στις 16 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Λευκό Οίκο.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούνο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ για την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή ασφάλεια. Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς η κυβέρνηση εστιάζει στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, το καλοκαίρι η χώρα θα βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ενώ παραμένει ο στόχος για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023.
Ένα ακόμα κρίσιμο «ραντεβού» θα γίνει στις 30 και 31 Μαΐου, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις στο ενεργειακό πεδίο. Ο πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει πως ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί και μια ευρωπαϊκή λύση, ενώ μια σειρά προτάσεων είναι στο τραπέζι.
Ωστόσο, σε περίπτωση που φανεί πως η λήψη τολμηρών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πάρει «μετάθεση», η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ένα εθνικό σχέδιο δράσης με στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ήδη εναλλακτικά σενάρια είναι στο τραπέζι, καθώς πρέπει να επιτευχθεί μια δύσκολη… ισορροπία ανάμεσα σε ένα γενναίο πακέτο στήριξης και στη διατήρηση της πολυπόθητης δημοσιονομικής ισορροπίας. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θακλειδώσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μέσα στον επόμενο μήνα.
Ουσιαστικά στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στον Μάιο να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για τους επόμενους μήνες. Βέβαια, πολλά θα κριθούν και από τις ευρύτερες εξελίξεις στη γεωπολιτική σκηνή και δεδομένο είναι πως δεν μπορούν να γίνουν εύκολα προβλέψεις σε βάθος χρόνου.