«Ξεμένουν» από τους αμερικανικούς stingers οι Ουκρανοί

Τρίτη, 26 Απριλίου 2022 21:15
UPD:21:23
REUTERS/Reuters Photographer
A- A A+

Οι αμερικανικοί  stingers, ένα φορητό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας, αποδείχτηκαν ιδιαίτερα χρήσιμοι στην μάχη των Ουκρανών κατά των Ρώσων εισβολέων. Πλην όμως, τελειώνουν.

Οι προμήθειες των ΗΠΑ σχεδόν εξαντλούνται  και η παραγωγή νέων αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια.

 Το σημαντικότερο όλων,  σύμφωνα με το Reuters, η απροθυμία των αμυντικών εταιρειών των ΗΠΑ, που θεωρούν  ότι θα βρεθούν στο τέλος του πολέμου με ένα στοκ όπλων περασμένης τεχνολογίας

«Ακριβώς λιγο πριν την επιθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία  επρόκειτο να απαλλαγούμε από τους Stingers», είπε  πηγή του Κογκρέσου.

Τα ουκρανικά στρατεύματα κατέρριψαν τουλάχιστον έξι στόχους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης χρησιμοποιώντας Stingers που παρέχονται από τη Λιθουανία, σύμφωνα με μια ανάρτηση στις 6 Απριλίου στο Facebook από τον υπουργό Άμυνας της Λιθουανίας Arvydas Anusauskas, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων, αεροπλάνων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ενός πυραύλου κρουζ. 

Από τον Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ έχουν στείλει 1.400 Stingers στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης.  

Η γραμμή παραγωγής  έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2020, δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζέσικα Μάξγουελ. Έκτοτε, η Raytheon Technologies (RTX.N) κέρδισε συμβόλαιο τον Ιούλιο του 2021 για την κατασκευή περισσότερων Stingers, αλλά κυρίως για ξένες κυβερνήσεις, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Στρατό. Η μοναδική μονάδα που απέμεινε στην Αριζόνα, έχει χαμηλή παραγωγή.

Το Πεντάγωνο δεν έχει παραγγείλει νέα Stingers για περίπου 18 χρόνια, αλλά έχει προχωρήσει σε παραγγελίες ανταλλακτικών στο πλαίσιο πραγματοποίησης  ενός  σχέδιου «παράτασης ζωής» μέχρι το 2030 για Stingers που επρόκειτο να  βγουν εκτός μάχης  το 2023. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή