Στη Δαμασκό ο χριστιανός ηγέτης του Λιβάνου, Μισέλ Αούν

Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2008 11:47
A- A A+

Επίσημη επίσκεψη πολλών ημερών πραγματοποιεί από σήμερα στη Δαμασκό ο επί χρόνια πολέμιος της Συρίας, χριστιανός ηγέτης του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει δεκτός από τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ο στρατηγός Μισέλ Αούν, μέλος της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας του Λιβάνου, έγινε δεκτός στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Φαϊσάλ Μεκντάντ, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Είμαι πολύ ευτυχής για την επίσκεψή μου στη Συρία, η οποία ελπίζω ότι θα αποτελέσει την αρχή μιας λαμπρής περιόδου στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Αούν του οποίου το ταξίδι αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την αντισυριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Λιβάνου.

Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1975-1990) ο Μισέλ Αούν, αρχηγός μιας μεταβατικής κυβέρνησης την περίοδο 1998 - 1990 είχε εξαπολύσει ένα «απελευθερωτικό αγώνα» εναντίον της Συρίας που διατηρούσε στρατεύματά της στο Λίβανο.

Ο Αούν, εξορίστηκε στη Γαλλία, αφού είχε εκδιωχθεί από το προεδρικό μέγαρο Μπάαμπντα από μια λιβανο-συριακή δύναμη τον Οκτώβριο του 1990. Επέστρεψε στη Βηρυτό το Μάιο του 2005, ένα μήνα αφότου η Συρία απέσυρε τα στρατεύματά της από τον Λίβανο υποχωρώντας στις διεθνείς πιέσεις και τις διαδηλώσεις και ύστερα από μια κηδεμονία σχεδόν 30 ετών.

Ένα χρόνο αργότερα ο Αούν προκάλεσε έκπληξη επικυρώνοντας μια συμμαχία με την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, προσκείμενη της Συρίας και του Ιράν.

«Είναι μια επίσκεψη φιλίας και γνωριμίας», δήλωσε ο Αούν χθες, Δευτέρα, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Τεχεράνη τον Οκτώβριο.

Η Συρία και ο Λίβανος συνήψαν διπλωματικές σχέσεις τον Οκτώβριο για πρώτη φορά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους, πριν από 60 χρόνια, και αναμένεται να ανταλλάξουν πρεσβευτές πριν από το τέλος του έτους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή