«Το ΝΑΤΟ χρειάζεται περισσότερο τη Ρωσία παρά τη Γεωργία και την Ουκρανία»

Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2008 11:53
UPD:11:56
A- A A+

Το ΝΑΤΟ έχει περισσότερο ανάγκη τη συνεργασία της Ρωσίας παρά από την ένταξη των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της Γεωργίας και της Ουκρανίας, υποστήριξε ο Ρώσος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκόζιν, σε συνέντευξή του στον ρωσικό Τύπο.

«Πιστεύουν (στο ΝΑΤΟ) ότι η Ουκρανία και η Γεωργία μπορούν να περιμένουν, αλλά ότι πρέπει να λύσουν τώρα τα ζητήματα με τη Ρωσία. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους λογικούς και ρεαλιστές», δήλωσε ο Ρογκόζιν στην εφημερίδα «Κommersant».

«Προφανώς δεν μπορούν να αφήσουν να φανεί ότι υπέκυψαν στην πίεση της Μόσχας, θα κάνουν ωραίες δηλώσεις, θα δώσουν υποσχέσεις στην Ουκρανία και τη Γεωργία (...) Αλλά δεν θα πάρουν ριζικές αποφάσεις» για τις δύο αυτές χώρες, πρόσθεσε.

Επίσης εκτίμησε ότι η συνεργασία στο πλαίσιο του συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ, που έχει παγώσει εξαιτίας της ρωσο-γεωργιανής κρίσης, μπορεί να ξαναρχίσει «από τώρα μέχρι το τέλος του έτους».

Σύμφωνα με τον κ. Ρογκόζιν, αυτός ο θεσμός μπορεί να λειτουργήσει «με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο« για την «επίλυση των κοινών προβλημάτων», όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση των σομαλών πειρατών ή η μεταφορά ανθρώπων και εξοπλισμού στο Αφγανιστάν.

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε την Τρίτη «προοδευτική και υπό όρους» αναθέρμανση των σχέσεών του με τη Ρωσία, παράλληλα με την προσέγγιση της Γεωργίας και της Ουκρανίας, παρά την αντίθεσή της Μόσχας, στο πλαίσιο συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή