Ουκρανία: Πέντε νεκροί από το πυραυλικό πλήγμα στην Οδησσό

Πλήγματα στην περιφέρεια Λουγκάνσκ
Σάββατο, 23 Απριλίου 2022 17:29
UPD:19:32
REUTERS/MAKSIM LEVIN
A- A A+

Υπάρχουν θύματα στην πόλη Οδησσό της Ουκρανίας ως αποτέλεσμα ενός πυραυλικού πλήγματος στην πόλη-λιμάνι της νότιας Ουκρανίας που σημειώθηκε σήμερα, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος της περιφέρειας Σερχίι Μπρατσούκ, ενώ ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας έκανε λόγο για πέντε νεκρούς και 18 τραυματίες.

Σύμφωνα με την νότια διοίκηση της αεροπορίας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, δύο πύραυλοι έπληξαν εγκαταστάσεις του στρατού και δύο κτίρια κατοικιών στην Οδησσό.

Οι δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας κατάφεραν να αναχαιτίσουν δύο άλλους πυραύλους που είχαν στόχο την πόλη, αναφέρει σε ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο η διοίκηση.

Δεν πραγματοποιήθηκε η απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη 

Την ίδια ώρα, ένας βοηθός του δημάρχου της Μαριούπολης δήλωσε ότι η προγραμματισμένη για σήμερα απομάκρυνση αμάχων από την πόλη δεν πραγματοποιήθηκε.

"Μια νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη, ένα μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό, είχε σχεδιαστεί να γίνει σήμερα", δήλωσε νωρίς το πρωί η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

"Σήμερα, θα προσπαθήσουμε και πάλι να απομακρύνουμε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους", ανέφερε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζοντας ότι οι άμαχοι είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται κοντά σε εμπορικό κέντρο της πόλης και υπήρχαν ελπίδες ότι η απομάκρυνσή τους θα μπορούσε να ξεκινήσει γύρω στις 12.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Μια νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης, το οποίο είχε περικυκλωθεί και έχει σχεδόν τεθεί πλήρως υπό ρωσικό έλεγχο, προς την πόλη Ζαπορίζια απέτυχε, έγραψε σήμερα ένας αντιδήμαρχος της Μαριούπολης στον λογαριασμό του στο Telegram.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Αντριουτσένκο, περίπου 200 κάτοικοι του βιομηχανικού αυτού λιμανιού στην Αζοφική Θάλασσα είχαν ξεκινήσει να συγκεντρώνονται προκειμένου να εγκαταλείψουν την περιοχή, όταν το πλήθος αυτό «διαλύθηκε» από τον ρωσικό στρατό.

Στη συνέχεια και σύμφωνα με την ίδια πηγή, ορισμένοι υποχρεώθηκαν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό μια κοινότητα που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων στα βόρεια.

«Ο κόσμος δεν είχε το δικαίωμα να φύγει από το λεωφορείο», ανέφερε ο αντιδήμαρχος, διευκρινίζοντας πως οι Ρώσοι έκαναν λόγο «για πυρά εκ μέρους των εθνικιστών (Ουκρανών) στο σημείο της εκκένωσης», προκειμένου να δικαιολογήσουν την αλλαγή στο δρομολόγιο.

«Για μία ακόμη φορά οι Ρώσοι διατάραξαν μια εκκένωση», έγραψε ο αντιδήμαρχος.

Σήμερα το πρωί, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως θα επιχειρήσουν εκ νέου να απομακρύνουν αμάχους από τη Μαριούπολη, προς τη Ζαπορίζια, σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων βορειοδυτικά.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ είχε προειδοποιήσει πως οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να οργανώσουν παράλληλα έναν άλλο διάδρομο εκκένωσης, προς τη Ρωσία αυτήν τη φορά. «Να είστε προσεκτικοί», είπε. «Να μην υποκύπτετε στην εξαπάτηση και την πρόκληση».

Πλήγματα πυροβολικού στην περιφέρεια Λουγκάνσκ

Παράλληλα, πλήγματα πυροβολικού στην πόλη Ζολότε που βρίσκεται στην περιφέρεια Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσαν σήμερα τον θάνατο δύο αμάχων και τον τραυματισμό δύο άλλων, σύμφωνα με ανάρτηση του κυβερνήτη της, Σερχίι Χαϊντάι.

Όλες οι ελεγχόμενες από την Ουκρανία πόλεις στο Λουγκάνσκ δέχονται συνεχώς σήμερα βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις και το σφυροκόπημα εντείνεται, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στην τηλεόραση ο Χαϊντάι.

Ο ίδιος είπε ότι ουκρανικές δυνάμεις εγκαταλείπουν κάποιους οικισμούς για να ανασυγκροτηθούν αλλά ότι η κίνησή αυτή δεν ισοδυναμεί με σημαντικό πλήγμα.

"Νέα φάση" στρατιωτικής βοήθειας 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σχετικά με μία «νέα φάση» στρατιωτικής βοήθειας, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προμήθεια βαρέων όπλων, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής προσωπάρχης του προέδρου Αντρίι Σιμπίγκα.

Κύριλλος: Ελπίδα να λήξει γρήγορα ο πόλεμος 

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας , πατριάρχης Κύριλλος, η στήριξη του οποίου προς την "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" της Μόσχας στην Ουκρανία έχει απογοητεύσει πολλούς πιστούς, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα να λήξει γρήγορα ο πόλεμος χωρίς και πάλι να τον καταδικάσει.

Σε λειτουργία που τέλεσε στον εξωτερικό χώρο του καθεδρικού ναού του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα, σήμερα παραμονή του Ορθόδοξου Πάσχα, ο πατριάρχης Κύριλλος έρανε με αγιασμό κομμάτια από "κουλίτσι", ένα πασχαλινό κέικ, και είπε ότι πολλά από αυτά θα σταλούν στην περιφέρεια του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

"Θεέ μου, είθε αυτό το πασχαλινό δώρο να βοηθήσει εκείνους που εμπλέκονται σε αυτή τη δύσκολη σύγκρουση, να ηρεμήσουν οι καρδιές, το μυαλό, οι ψυχές τους, ώστε αυτή η αλληλοκτόνος διαμάχη να λήξει το συντομότερο δυνατόν και να επικρατήσει η πολυαναμενόμενη ειρήνη και με αυτήν η ευλάβεια των ανθρώπων και η πίστη να ενισχυθούν", είπε ο Κύριλλος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή