Λευκωσία: Προειδοποίηση στην Αγκυρα για την ευρωπαϊκή της πορεία

Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2008 19:47
UPD:04/12/2008 01:07
A- A A+

Αυστηρή προειδοποίηση αναφορικά με την ευρωπαϊκή της προοπτική απευθύνει στην ¶γκυρα ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκος Κυπριανού. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters τονίζει ότι οι προκλητικές της ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου θα πλήξουν τις προσπάθειές της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο αναλυτικά ο κ. Κυπριανού χαρακτηρίζει άδικη και παράνομη την αντίδραση της Τουρκίας στις έρευνες που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία για εντοπισμό υδρογοναθράκων, ενώ διαμηνύει πως η Λευκωσία δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αν δεν επιλυθεί η διαφορά.

Επίσης κατηγορεί την ¶γκυρα ότι ακολουθεί τυχοδιωκτική διπλωματία, η οποία ανήκει στο 19ο αιώνα και η οποία δεν έχει τίποτε να κάνει με ένα σύγχρονο κράτος του 21ου αιώνα, το οποίο επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλα επεισόδια, αφού όπως είπε, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσει ή θα συμπεριφερθεί η Τουρκία. Φοβούμαι, σημείωσε, ότι οι Τούρκοι γίνονται πολύ απρόβλεπτοι, κάτι το οποίο, όπως επεσήμανε, δεν συνάδει με τις υποχρεώσεις τους έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για σχέσεις καλής γειτονίας.

Απέρριψε επίσης τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι το θέμα των ερευνών για εντοπισμό πετρελαίου μπορεί να βλάψει τις προσπάθειες για λύση και επανένωση της Κύπρου. Αντίθετα, τόνισε, σε περίπτωση εντοπισμού πετρελαίου και εκμετάλλευσής του, ολόκληρος ο πληθυσμός της Κύπρου θα επωφεληθεί, γιατί, ελπίζουμε, όπως ανέφερε, ότι μέχρι τότε το Κυπριακό θα έχει επιλυθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή