Απόντες οι μεγάλοι προμηθευτές και χρήστες

Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2008 21:57
UPD:22:26

A- A A+

Οι βόμβες διασποράς περιέχουν εκατοντάδες μικρότερες, οι οποίες διασπείρονται σε μεγάλη ακτίνα, αλλά δεν εκρήγνυνται όλες και μετατρέπονται ντε φάκτο σε νάρκες κατά προσωπικού, οι οποίες είναι απαγορευμένες από τη Συνθήκη της Οτάβας του 1997.

Σύμφωνα με την οργάνωση Handicap International, περίπου 100.000 άνθρωποι, το 98% των οποίων άμαχοι, σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάσθηκαν από την έκρηξη όπλων διασποράς σε ολόκληρο τον κόσμο από το 1965.

Το Λάος με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση βομβών διασποράς, υπέγραψε στις 3 Δεκεμβρίου 2008, δεύτερο -με πρώτη τη Νορβηγία- σε 100 χώρες τη συνθήκη που απαγορεύει τα όπλα αυτά, κατά τη διάρκεια τελετής που στιγματίσθηκε από την απουσία των μεγάλων προμηθευτών αλλά και χρηστών, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας, του Ισραήλ, της Ινδίας και του Πακιστάν.

Ανάμεσα στο 1964 και το 1973 η αμερικανική πολεμική αεροπορία έριξε 260 εκατομμύρια βόμβες διασποράς στο έδαφος του Λάος, που αντιστοιχούν στη ρίψη ενός φορτίου βομβών βομβαρδιστικού αεροπλάνου B-52 κάθε εννέα λεπτά επί εννέα χρόνια.

Η Ουάσινγκτον επανέλαβε την αντίθεσή της στην απαγόρευση των όπλων αυτών.

"Αν και συμμεριζόμαστε τις ανθρωπιστικές ανησυχίες των κρατών που υπογράφουν τη συνθήκη, δεν θα τα ακολουθήσουμε... Μια απαγόρευση των βομβών διασποράς , διατυπωμένη με τόσο γενικό τρόπο, θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των ανδρών και των γυναικών (των στρατιωτικών μας δυνάμεων), καθώς και των συμμάχων μας σε συνασπισμούς", αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Η συνθήκη συνδέει όλα τα κράτη με μια ηθική δέσμευση να μην χρησιμοποιούν όπλα διασποράς", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ σύμφωνα με το Συνασπισμό κατά των Οπλων Διασποράς, "η συνθήκη θα αυξήσει το πολιτικό κόστος για τη χρησιμοποίηση των όπλων αυτών από όλες τις χώρες. Ακόμη και οι χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη θα έχουν δυσκολίες για τη χρησιμοποίησή τους στο μέλλον".

Για να τεθεί εν ισχύ η συνθήκη -που απαγορεύει την παραγωγή, χρήση, αποθήκευση και εμπορία των όπλων αυτών και υποχρεώνει τους συνυπογράφοντες να σπεύσουν σε βοήθεια των θυμάτων- θα πρέπει να επικυρωθεί νομοθετικά τουλάχιστον από 30 κράτη, στόχο που η Νορβηγία ελπίζει ότι θα μπορέσει να επιτύχει έως τις αρχές του 2009.

Οι ΜΚΟ ελπίζουν ότι η άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο μπορεί να σημάνει αλλαγή της θέσης της Ουάσινγκτον. Το 2006, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ψηφίσει στην αμερικανική Γερουσία υπέρ ενός κειμένου, που τελικά απορρίφθηκε, και το οποίο προέβλεπε την απαγόρευση της ρίψης βομβών διασποράς σε ζώνες που κατοικούνται από αμάχους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή