55 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου - ΠτΔ: Χρέος όλων η υπεράσπιση της Δημοκρατίας

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022 10:35
UPD:14:11
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

«Η 21η Απριλίου μας επαναφέρει κάθε χρόνο σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας» αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τη συμπλήρωση 55 ετών από το πραξικόπημα του 1967.

Όπως σημειώνει η κ. Σακελλαροπούλου, «η επταετία της δικτατορίας κατέλυσε το πολίτευμα και τους θεσμούς του, όξυνε τον εθνικό διχασμό και κατέληξε στην τραγωδία της Κύπρου. Η πολιτική, πολιτιστική και πνευματική οπισθοδρόμηση που βίωσε τότε η χώρα παραπέμπουν σήμερα σε μνήμες και εμπειρίες μακρινές».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει πως η ευημερία της Μεταπολίτευσης συνέβαλε καθοριστικά στην επούλωση του εθνικού μας τραύματος. «Στον ιστορικό, αξιακό και πολιτικό ορίζοντα των Ελλήνων, η χούντα των συνταγματαρχών προβάλλει ως εντελώς παράταιρη συνθήκη, μια ευθεία και ατιμωτική ρήξη με την πολιτειακή μας παράδοση και συνείδηση. Παράλληλα, μας υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία δεν αποτελεί αυτονόητη ή φυσική κατάσταση του πολιτικού και κοινωνικού βίου και ότι η συνεχής υπεράσπισή της είναι χρέος όλων μας. Όχι μόνο με την έννοια του πολιτεύματος και την οργάνωση της εξουσίας, αλλά και ως τρόπου ζωής, καθημερινού και απτού, που βρίσκει τα πιο ισχυρά του θεμέλια στην ελευθερία και την ισότητα, τον πλουραλισμό και τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών» τονίζει και καταλήγει λέγοντας: «Η αδιαπραγμάτευτη εγγύηση της δημοκρατίας είναι η πηγή της δύναμης του ατομικού και συλλογικού εαυτού μας».

Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου

«Πενήντα πέντε χρόνια από το ξέσπασμα της δικτατορίας στην Ελλάδα, η 21η Απριλίου 2022 έρχεται να υπογραμμίσει πως η δοκιμασία της Δημοκρατίας μπορεί να αλλάζει μορφές», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει πως «ο αυταρχικός δεσποτισμός επιτίθεται σήμερα στην ελεύθερη πολιορκημένη Ουκρανία, ενώ σ' όλες τις χώρες ο λαϊκισμός διακινεί ξανά δήθεν εύκολες απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις προτείνοντας ανύπαρκτες λύσεις σε υπαρκτές προκλήσεις».

«Η απάντησή μας, λοιπόν, δεν μπορεί να είναι άλλη από την ενότητα της κοινωνίας στη βάση της αλήθειας. Από τη διαρκή αναβάθμιση του κοινοβουλευτισμού. Και από την καθημερινή προσπάθεια να προοδεύει η Ελλάδα και να ευημερούν οι Έλληνες» τονίζει.

«Η εμπειρία των Ελλήνων από τη φριχτή ημέρα που ξεκίνησε στις 21 Απριλίου 1967 δεν έχει ξεχαστεί» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωσή του. «Πενήντα πέντε χρόνια πέρασαν από την ημέρα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα η στυγνή Δικτατορία των Συνταγματαρχών. Η εποχή αυτή κράτησε εφτά χρόνια, ωστόσο προετοιμαζόταν πολύ καιρό πριν και τα απολειφάδια των νοσταλγών της ταλαιπώρησαν τη δημόσια ζωή του τόπου έως πρόσφατα. Ο ελληνικός λαός βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και χιλιάδες αγωνιστές της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας βρέθηκαν εξόριστοι και φυλακισμένοι. Η νεολαία του τόπου βίωσε μια εποχή καταπίεσης των δικαιωμάτων της, ενώ πλήθος Ελλήνων που βρέθηκαν στο εξωτερικό δεν είχαν το δικαίωμα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή τους αφαιρέθηκε ακόμα και η ιθαγένεια» αναφέρει το κόμμα.

Όπως σημειώνει, «το κίνημα κατά της δικτατορίας είχε διεθνή διάσταση με σημαντικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό τόσο στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Ήταν μια κατάσταση 'υποχρεωτικής νάρκης', όπως επισήμανε ο Γιώργος Σεφέρης στην ιστορική δήλωσή του, στην οποία είχε δει πως 'στις δικτατορικές καταστάσεις η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει αναπότρεπτη στο τέλος'». «Κι αυτό το δράμα δεν ήταν παρά το αποτέλεσμα των ενεργειών φασιστών που με τη βία ανέλαβαν τα ηνία της χώρας και οδήγησαν στην τραγωδία της Κύπρου με την οποία βαρύνονται μέχρι σήμερα οι πολιτικοί απόγονοί τους» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τονίζει τέλος πως «είμαστε υποχρεωμένοι να παραμένουμε για πάντα στο πλευρό των λαών όλου του κόσμου που αντιμετωπίζουν με τη βία συνθήκες συνταγματικής αλλαγής, ανελευθερίας και μεταβολές συνόρων και για να ξαναθυμηθούμε τον Σεφέρη, κάτι τέτοιο 'είναι εθνική επιταγή'».

«Σήμερα είναι η πιο σκοτεινή επέτειος στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας: επτά χρόνια βασανιστηρίων , εξορίας, λογοκρισίας και καταπίεσης για τον ελληνικό λαό» δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης για τη συμπλήρωση 55 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967.

«Η χούντα των συνταγματαρχών οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου, που τις συνέπειες της βιώνει ακόμη ο ελληνισμός, αλλά και στην αιματοβαμμένη καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Όπως τόνισε, «ο αγώνας για μια ποιοτική δημοκρατία, μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και κράτους δικαίου είναι διαρκής». «Οι αγώνες του λαού μας για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία είναι εγγεγραμμένοι βαθιά στο πολιτικό DNA της παράταξής μας» πρόσθεσε.

«Η σημερινή επέτειος αποτελεί ημέρα μνήμης, αλλά και τιμής σε όσους κι όσες αντιστάθηκαν με κάθε κόστος σε αυτή,  προσφέροντας ακόμα και τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα και τις ελευθερίες της εργατικής-λαϊκής πλειοψηφίας» τονίζει το ΚΚΕ σε μήνυμά του.

«Το ΚΚΕ αισθάνεται υπερήφανο για τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση χιλιάδων υποστηρικτών του, μελών και στελεχών του, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιδικτατορικής πάλης, που κατόρθωσαν με βαριές θυσίες να ανασυγκροτήσουν τις κομματικές του οργανώσεις και να συγκροτήσουν την ΚΝΕ, σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας. Ο άθλος αυτός αποτελεί μία ακόμα απόδειξη των ακατάλυτων δεσμών του ΚΚΕ με το εργατικό – λαϊκό κίνημα και συνιστά πρότυπο για την ανάγκη πρωτοπόρας δράσης των κομμουνιστών και των κομμουνιστριών σε όλες τις συνθήκες» προσθέτει το κόμμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή