Μεξικό: Πρόταση για επαναφορά της θανατικής ποινής

Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2008 08:21
A- A A+

Τα μέλη του τοπικού κοινοβουλίου του διοικητικού διαμερίσματος Κοαουίλα πρότειναν την επαναφορά της θανατικής ποινής για τις απαγωγές που καταλήγουν σε φόνους, και ο κυβερνήτης της επαρχίας δήλωσε ότι η εσχάτη των ποινών θα πρέπει να επιβάλλεται δι' απαγχονισμού, διά τουφεκισμού ή με το κόψιμο του λαιμού των καταδικασθέντων για τέτοια εγκλήματα.

Τα μέλη της τοπικής βουλής ενέκριναν, με 22 ψήφους υπέρ έναντι 10 κατά, την πρόταση τροποποίησης του Συντάγματος ώστε να επιτρέπεται η επιβολή της θανατικής ποινής για τέτοοια ειδεχθή εγκλήματα, τέσσερα χρόνια μετά την κατάργηση της εσχάτης των ποινών στο εθνικό, ομοσπονδιακό επίπεδο, δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος Φρανσίσκο Σαράτσο.

Πριν την ψηφοφορία ο κυβερνήτης της Κοαουίλα Ουμπέρτο Μορέιρα δήλωσε ότι "στην Κοαουίλα δεν είναι το ζήτημα η επαναφορά της θανατικής ποινής, είναι το πώς να σκοτώνουμε (τους κακοποιούς): με εκτελεστικό απόσπασμα; να τους κόβουμε το λαιμό; να τους κρεμάμε; ή να χρησιμοποιούμε κάτι ελαφρύτερο, όπως η θανάσιμη ένεση;".

"Είμαστε σε πόλεμο, ας φερθούμε στους εχθρούς μας όπως τους αρμόζει", συνέχισε ο Μορέιρα, απηχώντας την κήρυξη πολέμου από το συντηρητικό πρόεδρο Φελίπε Καλδερόν εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς στο Μεξικό.

Η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2004 για υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου, αν και παραμένει σε ισχύ στο στρατό. Η τελευταία εκτέλεση που είχε γίνει στο Μεξικό είχε καταγραφεί το 1961.

Η εντεινόμενη εγκληματικότητα στη χώρα, ειδικά οι απαγωγές για λύτρα, προκάλεσαν την δημιουργία ενός κινήματος που τάσσεται υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής. Τον Αύγουστο, ο 14χρονος γιος μιας πλούσιας οικογένειας βρέθηκε δολοφονημένος παρότι καταβλήθηκαν λύτρα. Αμέσως μετά, δημοσκόπηση κατέγραψε ότι το 75% των Μεξικανών τάσσονταν υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής για τον κολασμό βίαιων και ειδεχθών εγκλημάτων.

Το κόμμα εθνικής δράσης (PAN) του Καλδερόν, που κυβερνά στο εθνικό επίπεδο αλλά μειοψηφεί στο τοπικό κοινοβούλιο, αντιτάχθηκε στην πρόταση, η οποία άρχισε να συζητείται χθες στο ομοσπονδιακό Κογκρέσο.

Κατά επίσημα στοιχεία, τους πρώτους εννέα μήνες του 2008 σημειώθηκαν 651 απαγωγές· ο αριθμός θεωρείται στην πραγματικότητα διπλάσιος αν όχι τριπλάσιος, καθώς πολλά τέτοια περιστατικά δεν αναφέρονται ποτέ στις αρχές.

Πάνω από 4.500 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο σε επεισόδια βίας, τα οποία στην πλειοψηφία τους αποδίδονται σε εκτελεστές των καρτέλ που διακινούν ναρκωτικά και μάχονται για τον έλεγχο των οδών διαμετακομιδής στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρά την έναρξη, πριν δύο χρόνια, μιας εκστρατείας πάταξης της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος από τον Καλδερόν, ο οποίος ανέπτυξε 36.000 άνδρες του στρατού σε όλη τη χώρα, η δράση των καρτέλ κλιμακώνεται.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή