Από την έντυπη έκδοση
Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]
Η κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα. Αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 50 ευρώ, στα 713 ευρώ από 663 ευρώ, ενώ συνυπολογίζοντας και την αναπροσαρμογή που ισχύει ήδη από τον Ιανουάριο η συνολική αύξηση υπολογίζεται φέτος στο 9,7%, σαφώς υψηλότερη του αναμενόμενου μέσου ετήσιου πληθωρισμού.
Ο πρωθυπουργός έκανε, χθες, λόγο για έναν 15ο μισθό και κάλεσε τις επιχειρήσεις να «ακολουθήσουν», αναπροσαρμόζοντας το σύνολο των μισθολογίων τους. Δέχθηκε ότι η περίοδος είναι δύσκολη για ανάλογες κινήσεις, αλλά υπενθύμισε ότι, τελευταία, οι επιχειρήσεις στηρίχθηκαν από την κυβέρνηση με μειώσεις φόρων και εισφορών και με γενναίες έκτακτες ενισχύσεις και επιδοτήσεις.
Προφανώς και δεν είναι εύκολο για καμία επιχείρηση να επιβαρύνει το συνολικό μισθολογικό της κόστος κατά 9,7%, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η ενεργειακή ακρίβεια και οι ανατιμήσεις των α’ υλών ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Ωστόσο, στη ζυγαριά των αποφάσεων τίθενται και ζητήματα όπως η δίκαιη κατανομή του εργασιακού κόστους, η σύνδεση της παραγωγικότητας με το εργασιακό κλίμα, όπως κι η δημόσια εικόνα κάθε εταιρείας -ιδιαίτερα των επωνύμων.
Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα γνωστών εταιρειών που, χρόνια τώρα, επενδύουν στο προσωπικό τους, επιστρέφοντας μέρος της κερδοφορίας τους σε μορφή μπόνους ή έκτακτων μερισμάτων, όπως και άλλων οι οποίες έχουν ανεβάσει τον πήχη των κατώτατων μισθών σε επίπεδα σαφώς υψηλότερα αυτών που ορίζει ο νόμος ως τα χαμηλότερα.
Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε τη γενικότερη αποδόμηση των εισοδημάτων κατά τη μακρόσυρτη μνημονιακή περίοδο. Ίσως λοιπόν ήλθε η ώρα αγορά και κοινωνία να επιστρέψουν σε καθεστώς κανονικότητας, έστω και μερικής.