Ζιμπάμπουε: Εκκληση για διεθνή βοήθεια αντιμετώπισης της χολέρας

Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2008 09:37
A- A A+

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε την χώρα εξαιτίας της επιδημίας χολέρας που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα τον θάνατο 565 ανθρώπων, μετέδωσαν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης, ενώ η κυβέρνηση της Χαράρα έκανε έκκληση για διεθνή βοήθεια.

«Η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενών και των νεκρών, που συνδέονται με την κοινωνική και οικονομική κατάσταση» της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ντέιβιντ Παριρενιατούα.

Η εφημερίδα Herald δημοσιεύει δήλωση του υπουργού για σοβαρή έλλειψη πόρων στην δημόσια υγεία. «Τα κεντρικά νοσοκομεία στην ουσία δεν λειτουργούν. Το προσωπικό δεν έχει κίνητρα για να δουλέψει. Χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για να διασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψουν στις εργασίες τους και ότι θα επαναλειτουργήσει το σύστημα υγείας», τόνισε ο υπουργός.

Η Ζιμπάμπουε χρειάζεται φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και τρόφιμα για τους ασθενείς και τα προγράμματα επισιτισμού των παιδιών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως 565 έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Αύγουστο, με την πρωτεύουσα Χαράρε να μετρά τα περισσότερα θύματα.

Υπό κανονικές συνθήκες η ασθένεια μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί, όμως ο τομέας της υγείας στην Ζιμπάμπουε καταρρέει, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι ακόμα και για τους μισθούς των γιατρών και των νοσοκόμων, οι οποίοι απεργούν συχνά.

Η πολιτική κρίση και η τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας - πληθωρισμός 231 εκατομμύρια τοις εκατό και ανεργία 80% - έχει προκαλέσει, ανάμεσα στα άλλα, και τρομακτική έλλειψη σε τρόφιμα και πόσιμο νερό, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να αναγκάζονται να πίνουν νερό από μολυσμένα πηγάδια και ρυάκια.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για τους Υδάτινους Πόρους και την Ανάπτυξη των Υποδομών Ουόλτερ Μζέμπι τόνισε πως οι χημικές ουσίες που διαθέτει το υπουργείο για την επεξεργασία του νερού φτάνουν μόνο για 12 εβδομάδες και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να βοηθήσει, γράφει η εφημερίδα.

«Κάνω έκκληση για τουλάχιστον 40 εκατομμύρια ραντ (3,89 εκατομμύρια δολάρια) για την αγορά χημικών για τους επόμενους δύο μήνες. Τα χρήματα πρέπει να δοθούν από σήμερα ως την Δευτέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε απευθύνει επίσης έκκληση για βοήθεια ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπίσει την έλλειψη τροφίμων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή