Σε συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχε η Naftemporiki.gr ο Μαλτέζος εισηγητής Άλεξ Σαλίμπα ανακοίνωσε την έγκριση με ψήφους 43-2 από την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της εισήγησης του για κοινό φορτιστή για όλες τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.
Η προσπάθεια αυτή είχε ξεκινήσει στο πλαίσιο εθελοντικής συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και τη βιομηχανία πριν από δέκα έτη και πέτυχε την μείωση του αριθμού των φορτιστών κινητών τηλεφώνων από τριάντα σε τρεις αλλά ο στόχος δεν είχε επιτευχθεί κα έτσι αποφασίστηκε να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία που να λύνει το ζήτημα. Ο Άλεξ Σαλίμπα αποφάσισε μάλιστα να εισηγηθεί τη χρήση ενιαίας θύρα φόρτισης όχι μόνο για τα κινητά τηλέφωνα αλλά και πολλές ακόμη φορητές ηλεκτρονικές συσκευές που πωλούνται στην ευρωπαϊκή αγορά όπως οι φορητοί υπολογιστές χαμηλής κατανάλωσης, τα tablet, οι φωτογραφικές μηχανές, τα πληκτρολόγια, τα ποντίκια υπολογιστών, τα ακουστικά, τα έξυπνα ρολόγια, τις φορητές κονσόλες videogames κ.α. Εισηγήθηκε επίσης την εναρμόνιση των συστημάτων ασύρματης φόρτισης έως το τέλος του 2026.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να γίνει ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, καθώς και της ταλαιπωρίας που προκαλεί στους καταναλωτές η ύπαρξη διαφορετικών, ασύμβατων φορτιστών για τις ηλεκτρονικές συσκευές. Ο Άλεξ Σαλίμπα έλαβε εντολή να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την σύνταξη ενός τελικού κειμένου που θα δοθεί προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.
Να σημειωθεί ότι υπάρχουν αντιδράσεις σε αυτή την εξέλιξη από τη βιομηχανία με κύριο εκφραστή την Apple η οποία υποστηρίζει ότι ένας κοινός φορτιστής βλάπτει την καινοτομία και θα δημιουργήσει ένα τεράστιο όγκο νέων ηλεκτρονικών απορριμμάτων που θα αποτελείται από τους φορτιστές που θα υποχρεωθούν να πετάξουν οι χρήστες τους.
Η απάντηση του εισηγητή στη συνέντευξη Τύπου σε αυτό το επιχείρημα ήταν ότι κάθε χρόνο δημιουργούνται 11-13 χιλιάδες τόνοι ηλεκτρονικών σκουπιδιών που αποτελούνται αποκλειστικά από τα διαφορετικά είδη φορτιστών που χρησιμοποιούνται αυτή την στιγμή.