Οικονόμου για Τσίπρα: Ψέμα ολκής ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή χονδρικής ενέργειας

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022 13:05
UPD:13:07
INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

«Ψέμα ολκής ο ισχυρισμός του Αλέξη Τσίπρα ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή χονδρικής ενέργειας», δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος  Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας στο OPEN, έκανε λόγο για υποκρισία από τον Αλέξη Τσίπρα, αφού παρέλειψε να αναφερθεί στις τιμές στη λιανική αγορά, αυτές που τελικά πληρώνουν οι πολίτες, και που διαμορφώνονται μετά και την οικονομική στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση.

Τι  δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου για τον Αλέξη Τσίπρα

«Η Μεγάλη Εβδομάδα προσφέρεται για περισυλλογή και αυτογνωσία και όχι για ψέματα και υποκρισία. Είναι ψέμα ολκής ο ισχυρισμός του κ. Τσίπρα πως η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή χονδρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Τον Μάρτιο η μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα ανήλθε σε 272,68ευρώ/MWh, όντας χαμηλότερη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ρουμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιταλία.

Είναι υποκρισία το ότι παρέλειψε να αναφερθεί στις τιμές στη λιανική αγορά, αυτές που τελικά πληρώνουν οι πολίτες, και που διαμορφώνονται μετά και την οικονομική στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση. Τον Μάρτιο η μέση τιμή στην Ελλάδα ανήλθε σε 0,236 ευρώ/KWh και ήταν χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που διαμορφώθηκε σε 0,255 ευρώ/ kWh, και από άλλες 13 χώρες. Μάλιστα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, στις οποίες αναφέρεται διαρκώς, είχαν υψηλότερες τιμές στην λιανική αγορά, με 0,384 ευρώ /kwh και 0,245 ευρώ/ kWh αντίστοιχα.

Η τραγωδία του κ. Τσίπρα είναι ότι, ύστερα από δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και με μια αποτυχημένη κυβερνητική θητεία στην πλάτη του, γέρασε πολιτικά χωρίς να γίνει σοφός. Για αυτό και αντιμετωπίζει με αφέλεια και ελαφρότητα τη μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση εδώ και εβδομήντα χρόνια, ισχυριζόμενος ότι είναι ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη που έχει μια άμεση εύκολη λύση για όλα τα τεράστια προβλήματα».

«Να μην επιμένεις σε μια ρητορική που μυρίζει ‘ναφθαλίνη’»

Επίσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «παρωχημένο» χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «Παρακολούθησα με πολύ μεγάλη προσοχή το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας είναι αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ 15 χρόνια. Είναι ο μακροβιότερος πολιτικός αρχηγός στο πολιτικό σκηνικό σήμερα.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «Έχουμε έναν κόσμο που έχει αλλάξει με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την πανδημία, με την κλιματική κρίση, με τη δημογραφική πίεση, που δημιουργεί ένα σωρό διαφορετικές προκλήσεις, με την 4η βιομηχανική επανάσταση, την ψηφιοποίηση της οικονομίας. Όλα αυτά δημιουργούν μια σειρά από προβλήματα που πιέζουν τις κοινωνίες. Δεν μπορεί η απάντηση στα προβλήματα αυτά να είναι η ίδια που ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ότι υπάρχουν δηλαδή κάποιοι πλούσιοι που φροντίζουν μόνο τους φίλους τους, δεν νοιάζονται για τους πολλούς. Ότι υπάρχει  ένα ακραία νεοφιλελεύθερο σύστημα, που δεν ενδιαφέρεται για τον πολίτη, όταν το Κράτος έχει δώσει 44 δισ.. Που δεν ενδιαφέρεται για τη δημόσια υγεία, όταν μέσα στην κρίση ενίσχυσε τα νοσοκομεία. Τα ίδια πράγματα το 2015,  το 2012, το 1989. Η ίδια ερμηνευτική διάσταση, σε έναν κόσμο, όμως, που είναι ριζικά διαφορετικός. Αυτό είναι τεράστιο χάσμα. Δεν δίνει απαντήσεις, δεν δημιουργεί την αίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει μια σοβαρή προσέγγιση για τον κόσμο που ζούμε».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Οικονόμου, «Η πραγματικότητα είναι ότι οι εποχές απαιτούν -και θα απαιτούσαν απ’ όλους- σύνεση, σωφροσύνη. Να μην προσπαθείς να πείσεις ότι θα ‘βγάλεις λαγούς από το καπέλο’, όταν από το καπέλο αποδεδειγμένα έχουμε δει ότι δεν βγαίνουν λαγοί. Να μην επιμένεις σε μια ρητορική που μυρίζει ναφθαλίνη, που είναι του παρελθόντος».

«Έχουμε πολύ χρόνο μέχρι τις εκλογές»

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι «Έχουμε πολύ χρόνο μέχρι τις εκλογές. Ο πολιτικός χρόνος μετράει με άλλες διαστάσεις και μεγέθη από τον οποιονδήποτε άλλο χρόνο. Όταν, ακόμα και στις έρευνες και τις δημοσκοπήσεις που βλέπουμε, η εκτίμηση ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία σήμερα δεν είναι στην αυτοδυναμία, αλλά δεν απέχει και χαοτικά από αυτή, δικαιούται κανείς να πιστεύει και να υποστηρίζει ότι όταν θα γίνουν εκλογές και οι πολίτες θα έχουν μπροστά τους μία κρίσιμη μάζα των κυβερνητικών πεπραγμένων, με τη διαχείριση των αλλεπάλληλων κρίσεων, με τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε για να διαμορφώσουμε ένα τελείως διαφορετικό τοπίο στη χώρα, από αυτό που παραλάβαμε, εκεί θα  κρίνουν, θα συγκρίνουν και θ’ αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα προχωρήσουν».

«Όπως, επίσης», συνέχισε «και με βάση τη λογική και το πολύ βασικό διακύβευμα, ότι σ’ έναν κόσμο γενικευμένης αστάθειας η χώρα χρειάζεται σταθερή, στιβαρή, αποφασιστική διακυβέρνηση. Παρακολουθώντας τα χαρακτηριστικά του πολιτικού σκηνικού, το πολιτικό προσωπικό, τα σχήματα, τις ιδέες, τις απόψεις, τον τρόπο με τον οποίον ο καθένας, όταν του δόθηκε η δυνατότητα διαχειρίστηκε κρίσεις και έδωσε απαντήσεις στα προβλήματα της περιόδου του, νομίζω ότι ο κόσμος θα μπορεί με σαφήνεια να διαλέξει και ν’ αποφανθεί».

«Ζητούμε σταθερή διακυβέρνηση»

Όπως υποστήριξε ο κ. Οικονόμου, «Αυτό που έχουμε πει σε ό,τι αφορά στις επόμενες εκλογές είναι ότι επιδιώκουμε και ζητούμε σταθερή διακυβέρνηση. Και θεωρούμε ότι ο τρόπος για να επιτευχθεί καλύτερα αυτό είναι μέσα από μια Κυβέρνηση αυτοδύναμη, που δεν σημαίνει αυστηρά μονοκομματική. Το έχει αποδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον τρόπο που κυβερνά, με τα πρόσωπα, τις πολιτικές και τις κοινωνικές δυνάμεις που ενσωμάτωσε».  

«Στις εκλογές ψηφίζει ο κόσμος και διαμορφώνει με την ψήφο του ένα αποτέλεσμα. Δεν θεωρούμε δεδομένη την ψήφο κανενός πολίτη. Πιστεύουμε όμως ότι θα είναι αυτό για το οποίο παλεύουμε και διεκδικούμε την εμπιστοσύνη του κόσμου.  Παρ’ όλα αυτά, αν τα δεδομένα είναι διαφορετικά λέμε ότι η χώρα προφανώς και κάπως πρέπει να κυβερνηθεί. Οι διαστάσεις και οι δρόμοι της διακυβέρνησης στον πολιτικό χάρτη, δεν μπορεί να είναι άπειρες», συμπλήρωσε.

«Ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει κάποια στιγμή πρώτον να σταματήσει να λέει τι δεν θέλει και πρέπει να μας πει τι θέλει. Και δεύτερον: Εάν το πρώτο κόμμα στις εκλογές έχει καμιά εικοσαριά μονάδες διαφορά από το ποσοστό του κ. Ανδρουλάκη, θα έρθει ο κ. Ανδρουλάκης να πει στον αρχηγό του πρώτου κόμματος  ότι δεν θα είσαι εσύ Πρωθυπουργός;», διερωτήθηκε ο κ. Οικονόμου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή