Οι insiders του Κρεμλίνου που αμφισβητούν τη στρατηγική του Πούτιν

Θεωρούν ότι ο πόλεμος ήταν λάθος
Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022 12:18
UPD:12:21
REUTERS/SPUTNIK
A- A A+

Σχεδόν 8 εβδομάδες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία, οι απώλειες του ρωσικού στρατού πολλαπλασιάζονται και η Ρωσία έχει έρθει αντιμέτωπη με μία άνευ προηγουμένου απομόνωση στην παγκόσμια κοινότητα. Οι προσδοκίες για έναν πόλεμο λίγων ημερών που θα έδινε στο Κρεμλίνο τη δυνατότητα να επιβάλει ουσιαστικά μία ελεγχόμενη από το ίδιο κυβέρνηση διαψεύστηκαν εμφατικά. Οι Ουκρανοί αντιστέκονται σθεναρά, υπερασπιζόμενοι κάθε μέτρο του εδάφους τους και αρνούμενοι να παραδώσουν τα όπλα.  

Η εξέλιξη αυτή του πολέμου έχει σίγουρα αιφνιδιάσει πολλούς στη Ρωσία, που άλλες διαβεβαιώσεις φαίνεται να είχαν λάβει από τις μυστικές υπηρεσίες. Το αποτέλεσμα είναι ένας μικρός, αλλά αυξανόμενος αριθμός υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Κρεμλίνου να αμφισβητούν την απόφαση του Πούτιν για τον πόλεμο, όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

Οι αμφισβητίες insiders είναι «διάσπαρτοι» σε διάφορα υψηλόβαθμα πόστα κυβερνητικών υπηρεσιών και κρατικά ελεγχόμενων υπηρεσιών. Πιστεύουν ότι η εισβολή στην Ουκρανία ήταν ένακ καταστροφικό λάθος, που θα πάει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω, σύμφωνα με δέκα ανθρώπους που μίλησαν στο Bloomberg υπό καθεστώς ανωνυμίας. Μέχρι στιγμής αυτοί οι άνθρωποι δεν βλέπουν πιθανότητες να αλλάξει η στρατηγική του Ρώσου πρόεδρου, αφού ο Πούτιν απορρίπτει την όποια προσπάθεια αξιωματούχων να τον προειδοποιήσουν για το επώδυνο οικονομικό και πολιτικό κόστος. 

Ορισμένοι μάλιστα λένε ότι φοβούνται πως ο Πούτιν θα μπορούσε όντως να στραφεί σε περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων, εάν κρίνει ότι η «ιστορική αποστολή του», όπως ο ίδιος βλέπει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποτυγχάνει σε ολους τους στόχους της. 

Στο ρεπορτάζ του Bloomberg επισημαίνεται ότι παρά τους διαφωνούντες αυτούς ο Πούτιν εξακολουθεί να απολαμβάνει μεγάλη στήριξη από τη ρωσική ελίτ, αλλά και την κοινή γνώμη, που φαίνεται να πείθεται από το αφήγημα ότι πρόκειται για μία αναπόφευκτη σύγκρουση ανάμεσα στις αξίες της Ρωσίας και τη Δύση,  με την τελευταία να  έχει προκαλέσει επανειλημμένα τη Μόσχα. Το αρχικό σοκ και τα προβλήματα από τις κυρώσεις και τη μαζική φυγή δυτικών εταιρειών από τη Ρωσία έχουν δώσει τη θέση τους σε μία «σουρεαλιστική σταθερότητα» στη Ρωσία, σχολιάζει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.

Παρόλα αυτά αυξάνονται οι insiders που πιστεύουν ότι η εμμονή του Πούτιν να συνεχίσει τον πόλεμο έως ότου πετύχει μία «νίκη», θα καταδικάσει τη Ρωσία σε πολυετή απομόνωση και οικονομική καταστροφή. Ορισμένοι εξ αυτών προσπαθούν να μιλήσουν στον Ρώσο πρόεδρο, να του εξηγήσουν πως θα χαθούν δύο δεκαετίες ανάπτυξης και υψηλότερου βιοτικού επιπέδου που πέτυχε με τη διακυβέρνησή του. Εκείνος δεν έχει διάθεση να ακούσει. Επιμένει ότι η απόφαση για εισβολή ήταν η σωστή. Αυτή σύμφωνα με πληροφορίες ελήφθη από τον ίδιο, τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, την προσωπάρχη Βαλερί Γερασίμοφ και τον Γενικό Γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για ένα σχόλιο επί των πληροφοριών. 

Εν τω μεταξύ και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς δυσκολεύτηκε αρκετά να πείσει τον Πούτιν πως ο Βολομίντιρ Ζελένσκι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ουκρανία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 

Έντονη δυσφορία για την αποτυχία της εισβολής καταγράφεται εν τω μεταξυ΄και στους κόλπους των υπηρεσιών πληροφοριών. Αλλά ούτε από εκεί θα υπάρξουν φυσικά δημόσιες διαφωνίες. 

Ο μόνος υψηλόβαθμος αξιωματούχος που έχει έως τώρα τολμήσει να πει ότι ο πόλεμος ήταν λάθος είναι ο Ανατόλι Τσουμπάις, ο αρχιτέκτονας των ιδιωτικοποιήσεων της δεκαετίας του 1990 και εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα. Αμέσως μετά τη δημόσια καταδίκη της εισβολής εγκατέλειψε τη χώρα. Και άλλοι θέλησαν να παραιτηθούν σύμφωνα με το Bloomberg. Μεταξύ αυτών η Ελβίρα Νιαμπούλινα, διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας. Τους ζητήθηκε ωστόσο να μείνουν για να βοηθήσουν να διαχειριστεί η χώρα τις οικονομικές επιπτώσεις. Ορισμένοι αξιωματούχοι ζήτησαν να μετατεθούν σε πόστα που δεν συνδέονται με τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Στη χώρα όσοι αξιωματούχοι εγκαταλείπουν τις θέσεις τους ή και φεύγουν στο εξωτερικό αποκαλούνται προδότες. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή