Ρωσία: Με ποιο τρόπο θέλει να κατακτήσει την ανατολική Ουκρανία

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022 09:46
UPD:09:54
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO
A- A A+

Έχοντας εγκαινιάσει τη νέα φάση του πολέμου στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις εστιάζουν στα ανατολικά της χώρας, με το Κίεβο να εκτιμάει ότι έχουν στόχο να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Η ένταση των ρωσικών επιθέσεων στο Χάρκοβο, στο Ντονμπάς και στην περιοχή του Ντνιπροπετρόβσκ έχει αυξηθεί, στοχεύοντας ακόμη και δομές πολιτών, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Παράλληλα, συνεχίζουν τις προσπάθειες ολοκληρωτικής κατάληψης της Μαριούπολης, έχοντας δώσει το τρίτο τελεσίγραφο μέσα σε λίγες μέρες προς τους Ουκρανούς υπερασπιστές της πόλης που βρίσκονται στο εργοστάσιο Azovstal.

Για να το επιτύχουν τους στόχους τους στην ανατολική Ουκρανία, φαίνεται ότι επιχειρούν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως αναφέρει ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου. Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να προσπαθούν να διεξαγάγουν ευρεία περικύκλωση των ουκρανικών στρατευμάτων κατά μήκος αξόνων από το Ιζιούμ προς τα νοτιοανατολικά και από την πόλη του Ντονέτσκ προς τα βόρεια- παρόλο που εντείνουν επίσης την πίεση δυτικά από την Ποπάσνα και βόρεια του Σεβεροντόνετσκ.

Συγκεκριμένα, ρωσικές χερσαίες επιθέσεις σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες γύρω από το Ιζιούμ, την Κρεμίνα (βόρεια του Σεβεροντονέτσκ) και από την πόλη Ντονέτσκ προς την Αβντιβκά. Η Κρεμίνα είναι και η πρώτη τους σημαντική πρόοδος στην περιοχή.

TWITTER/OSINT AGGREGATOR

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει η πλατφόρμα στρατιωτικού αναλυτή Osint Aggregator, η οποία συλλέγει δεδομένα ανοιχτού κώδικα για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την πλατφόρμα, οι Ρωσοι επιχειρούν να περικυκλώσουν μια περιοχή στην οποία βρίσκεται περίπου το 40% της ουκρανικής μαχητικής δύναμης.

«Εάν οι Ρώσοι μπορέσουν να περικυκλώσουν αυτά τα στρατεύματα, θα προσπαθήσουν να τα αφαιμάξουν από πυρομαχικά και ανθρώπινο δυναμικό όπως στη Μαριούπολη», αναφέρει, εκτιμώντας ότι οι Ρώσοι θα επιχειρήσουν να συνδέσουν τον άξονα του Ιζιούμ με μια επίθεση από κάπου στο νότο, πιθανότατα γύρω από την Χόρλιβκα.  «Οι Ρώσοι άνοιξαν ξανά έναν νότιο άξονα σε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν αυτή την περικύκλωση», σημειώνει επίσης.

Μπορούν να τα καταφέρουν;

Πάντως, όπως σημειώνουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, η περικύκλωση που επιχειρείται είναι μεγάλης κλίμακας και θα απαιτούσε πιθανότατα αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί κατά της ουκρανικής αντίστασης.

Ακόμα κι αν οι Ρώσοι ολοκλήρωσαν μια τέτοια περικύκλωση και παγιδεύσουν μια μεγάλη μερίδα των ουκρανικών δυνάμεων μέσα σε έναν ή περισσότερους θύλακες, οι Ουκρανοί υπερασπιστές πιθανότατα θα μπορούσαν να αντέξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα μπορούσαν κάλλιστα να απεγκλωβιστούν, εκτιμούν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι μια εναλλακτική για τους Ρώσους θα μπορούσαν να είναι οι πολλές μικρότερες και ταυτόχρονες επιχειρήσεις περικύκλωσης, καθεμία από τις οποίες παγιδεύει μικρότερες ομάδες ουκρανικών δυνάμεων και συνεπώς χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Ο συντονισμός, ωστόσο, τέτοιων επιχειρήσεων είναι περίπλοκος και πέρα ​​από τις ικανότητες σχεδιασμού και εκτέλεσης που έχει επιδείξει ο ρωσικός στρατός στη σύγκρουση μέχρι στιγμής, τονίζουν, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή τους ότι ο ρωσικός στρατός που επιχειρεί στην Ουκρανία έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα που δεν καθιστούν εύκολη υπόθεση την κατάκτηση της ανατολικής Ουκρανίας, και δη σε μικρό χρονικό διάστημα.

«Ο ρυθμός των ρωσικών επιχειρήσεων συνεχίζει να υποδηλώνει ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζητάει μια βιαστική επίθεση για να επιτύχει τους στόχους του, πιθανώς μέχρι την Ημέρα της Νίκης, στις 9 Μαΐου. Η βιασύνη και η αδύναμη προετοιμασία της ρωσικής επίθεσης πιθανότατα θα υπονομεύσει την αποτελεσματικότητά της και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επιτυχία του», εκτιμούν.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή