Ηλεκτρικά τσοπστικ για πιο υγιεινά γεύματα

Τρίτη, 19 Απριλίου 2022 12:04
Issei Kato/Reuters

Τα εικονιζόμενα ηλεκτρικά τσοπστικ παράγουν αλμυρή γεύση σε όσους τα χρησιμοποιούν για να αποφεύγουν το αλάτι.

A- A A+

Εκατοντάδες εκατομμύρια (αν όχι δισεκατομμύρια) άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά τα τσοπστικ ως το βασικό εργαλείο κατανάλωσης φαγητού. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Meiji στην Ιαπωνία και της ιαπωνικής εταιρείας αναψυκτικών και μπύρας Kirin Holdings δημιούργησαν ένα ζευγάρι ηλεκτρικών τσοπστικ.

Όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί τους τα τσοπστικ παράγουν μια αλμυρή γεύση έτσι ώστε να μην χρειάζεται να προσθέσει αυτός που τα χρησιμοποιεί αλάτι στο φαγητό του και άρα να είναι πιο υγιεινό. Τα τσοπστικ συνδέονται με ένα μίνι-υπολογιστή που τοποθετείται στον καρπό του χρήστη. Το σύστημα παράγει ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα που μεταδίδει ιόντα νατρίου που υπάρχουν στο φαγητό στο στόμα του χρήστη μέσω των τσοπστικ παράγοντας με αυτό τον τρόπο την αλμυρή αίσθηση.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς τους η αίσθηση αλμυρότητας που παράγουν τα ηλεκτρικά τσοπστικ είναι 1,5 φορά πιο ενισχυμένη από αυτή που κανονικά θα είχε ένα γεύμα. Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Meiji ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη τεχνολογιών που μιμούνται τις ανθρώπινες αισθήσεις ειδικά στην αναπαραγωγή εκείνων που σχετίζονται με την κατανάλωση τροφών. Η ερευνητική ομάδα είχε παρουσιάσει πριν από ενάμιση χρόνο μια οθόνη τηλεόραση που μπορούσε κάποιος να… γλείφει όταν προβάλλονταν εκεί τροφές και να τις γεύεται.

Η δημιουργία αυτών των ηλεκτρικών τσοπστικ πιστεύεται ότι θα έχει απήχηση στην ιαπωνική αγορά και κοινωνία αφού το παραδοσιακό ιαπωνικό διαιτολόγιο ευνοεί τις αλμυρές γεύσεις και εκτιμάται ότι ο μέσος ενήλικας Ιάπωνας καταναλώνει περίπου δέκα γραμμάρια αλατιού ημερησίως ποσότητα διπλάσια από την προτεινόμενη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Είναι διαπιστωμένο ότι οι αυξημένες ποσότητες αλατιού στη διατροφή συνδέονται με αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες σοβαρές παθήσεις. «Για να αποφύγουμε διάφορες παθήσεις πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα του αλατιού που καταναλώνουμε. Αν μειώσουμε το αλάτι με συμβατικό τρόπο θα πρέπει να υποστούμε το πρόβλημα της αποφυγής αγαπημένων μας τροφών και της κατανάλωσης τροφών που δεν μας ικανοποιούν γευστικά» αναφέρει ο Αι Σάτο, ερευνητής της Kirin η οποία στοχεύει στο να ρίξει στην αγορά τα ηλεκτρικά της τσοπστικ το 2023.

 

Προτεινόμενα για εσάς