Ο Μασκ χωρίς στρώμα

Τρίτη, 19 Απριλίου 2022 07:32
UPD:14:22
REUTERS/POOL
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Η απλότητα γοητεύει. Το βλέπουμε από τη γαστρονομία μέχρι την κοινωνική συμπεριφορά. Εξαίσια λιτότητα. Ούτε φτήνια ούτε ευκολία, γιατί το απλό είναι ωραίο, όταν δεν είναι εύκολο.

Η κουζίνα, για παράδειγμα, με τα στοιχειώδη, τις βασικές τεχνικές και τον ευφυή συνδυασμό των υλικών, είναι μια ραφινάτη επιλογή, γιατί εμπεριέχει σοφία, μνήμη και ηθική.

Για κάποιους η κατάργηση του περιττού, η συγκέντρωση στα ουσιώδη και η επιστροφή στην αφαίρεση είναι στάση ζωής. Γι' άλλους, όμως, η απλότητα είναι η νέα μόδα και όπως κάθε μόδα οφείλει να επιδεικνύεται. Αν δεν φαίνεται, δεν είναι.

Είναι τέτοια η περίπτωση του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο (και στην Ιστορία, σύμφωνα με το Forbes της 26ης Οκτωβρίου 2021), που λέει ότι δεν έχει δικό του σπίτι και αυτή την εποχή δοκιμάζει τους καναπέδες φίλων του, δεν έχει γιοτ ή δεν κάνει διακοπές, αν και διαθέτει ιδιωτικό τζετ;

Τον Αύγουστο του 2021, το Insider ανέφερε ότι φέρεται να ζει σε ένα προκατασκευασμένο σπίτι «τσέπης», αξίας 50.000 δολαρίων, το οποίο νοικιάζει από την εταιρεία του, SpaceX. Εντάξει, για λόγους φορολογικούς, το κάνουν κι άλλοι, που έχουν περιουσία μεγάλη, αλλά δεν το παρακάνουν με το σπαρτιάτικο κεφάλι. 

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή της στο Vanity Fair, η σύντροφός του είπε ότι μερικές φορές ζούσε «κάτω από το όριο της φτώχειας». Αρνήθηκε ακόμα και να αγοράσει καινούργιο στρώμα για το κρεβάτι, όταν τρύπησε από τη δική της πλευρά.
Αυτό, τον κάνει «κύριο Απλό», Σκρουτζ σημερινό ή απλώς Κροίσο αιρετικό; 

Ο Μασκ έχει αναγάγει τον εαυτό του σε περσόνα και τα λοξά και αμφιλεγόμενά του υπακούουν στον κανόνα. Το θέμα μ' αυτήν την ειδική περίπτωση δεν είναι το τρυπημένο στρώμα ή άλλο ένα «κελάιδισμα» ακόμα. Η ιδιωτικοποίηση του μέλλοντος φέρνει χειμώνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή