Αίτημα δικαστικής συνδρομής για τους λογαριασμούς Rassadel και Madeus

Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2008 15:45
UPD:21:25
A- A A+

Αίτημα δικαστικής συνδρομής στις κυπριακές αρχές θα σταλεί αύριο για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εταιρειών Rassadel και Madeus που συνδέονται με τη Μονή Βατοπεδίου.

Όπως έγινε γνωστό, μέχρι αύριο αναμένεται να έχει αποσταλεί από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Κυριάκο Καρούτσο, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις κυπριακές αρχές για την παροχή στοιχείων, μετοχολογίων και τραπεζικών λογαριασμών των εταιρειών Rassadel και Madeus.

Υπενθυμίζεται ότι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής είχε αποστείλει μέσω της Επιτροπής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα στην αντίστοιχη κυπριακή επιτροπή (ΜΟΚΑ), αίτημα για την παροχή οικονομικών στοιχείων στο οποίο η κυπριακή επιτροπή, επικαλούμενη την κυπριακή νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις, δεν απάντησε. Όπως διευκρίνισε η ΜΟΚΑ, για την παροχή των εν λόγω στοιχείων απαιτείται αίτημα δικαστικής συνδρομής.

Σε γραπτή του δήλωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης, εξηγεί γιατί επιχειρήθηκε το άνοιγμα των λογαριασμών μέσω των αρμόδιων επιτροπών:

«Είναι γνωστόν πόσο χρονοβόρες και κατά κανόνα ατελέσφορες είναι οι διαδικασίες της δικαστικής συνδρομής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή που ερευνούσε την υπόθεση των TOR-M1 και TPQ-37, πήρε απάντηση μετά παρόδου σχεδόν έτους. Ως εκ τούτου, επιχειρήθηκε να επιτύχουμε το άνοιγμα των λογαριασμών στην Κύπρο ταχύτατα, στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο ομολόγων αρχών σε Ελλάδα και Κύπρο. Η απάντηση δυστυχώς δεν ήταν θετική. Ούτως ή άλλως, ήταν αδύνατον μέχρι την 15η/12/2008, ημερομηνία που έχει ταχθεί για έκδοση του πορίσματος, να έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί του εξωτερικού, με τη διαδικασία της δικαστικής συνδρομής».

Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διαμαρτυρηθεί γιατί το αίτημα να ανοιχθούν οι λογαριασμοί των εταιρειών δεν έχει υποβληθεί επισήμως από την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή