Απόλυτα «ευθυγραμμισμένοι» εμφανίστηκαν ο κορυφαίος βιολονίστας, Λεωνίδας Καβάκος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), σήμερα, στη συνέντευξη Τύπου για τη συναυλία στην οποία συμπράττουν υπέρ των Παιδιών Προσφύγων της Ουκρανίας, στις 4 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
«Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» υπογράμμισε η αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Maria Clara Martin. «Περίπου 5 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία άλλα 7 εκατ. έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό ενώ 13 εκατ. βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε πληγείσες περιοχές. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι παιδιά ασυνόδευτα εκτεθειμένα σε αυξημένο κίνδυνο εκμετάλλευσης. Η συγκινητική εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπόνιας σε όλη την Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα αποδεικνύει ότι ο ανθρώπινος πόνος μπορεί να μας αγγίξει όλους και ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού, των τεχνών και της μουσικής στέκονται και αυτοί στο πλευρό των προσφύγων», είπε μεταξύ άλλων.
Η συναυλία με τη σφραγίδα του ΟΗΕ ανοίγει μια νέα σελίδα στο εκπαιδευτικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών κι όπως τόνισαν «η μουσική λειτουργεί θεραπευτικά στο ανθρώπινο τραύμα» δείχνοντας ότι ο στενός δεσμός μεταξύ της ΚΟΑ και του Λεωνίδα Καβάκου και η σταθερή συνεργασία των τελευταίων χρόνων συνεχίζεται παρά την επιφύλαξη και πρόσφατη άρνηση τελικά της ΚΟΑ στην πρόταση Λ. Καβάκου να συμπράξουν σε συναυλία για τα θύματα του πολέμου της Ουκρανίας και συγκεκριμένου σκοπού - υπέρ της ανοικοδόμησης του κατεστραμμένου από ρωσικά πυρά μαιευτηρίου της Μαριούπολης, γεγονός που έπραξε η ΚΟΑ από τα έσοδα της προγραμματισμένης συναυλίας της στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Άστορ Πιατσόλα.
«Είμαστε μαζί με τον Λεωνίδα και συνεχίζουμε. Έχουμε μια μακρόχρονη σχέση που μας ενώνει. Μπορεί να έχουμε και διαφωνία όμως τα κοινά που μας συνδέουν είναι πολλά περισσότερα» είπε ο Μιχάλης Ραμός, πρόεδρος του Σωματείου Μουσικών της ΚΟΑ.
«Περάσαμε από μια εξαιρετικά δυσάρεστη κρίση. Δόθηκαν οι εξηγήσεις και τώρα θέλουμε να αφήσουμε τα συμβάντα πίσω μας. Ενώνουμε τις δυνάμεις με περισσότερο πάθος για τον Καλό Σκοπό και υπερασπιζόμαστε με όλο μας το Είναι την Μουσική και τον Άνθρωπο» τόνισε ο Λουκάς Καρυτινός, καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ.
«Η πρώτη ιστορικά σύμπραξη της Ορχήστρας με τον ΟΗΕ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο μακρύ και συστηματικό κοινωνικό, εκπαιδευτικό και ανθρωπιστικό της έργο για το οποίο δεν κρύβω την βαθιά και ειλικρινή μου ικανοποίησή. Έχω την πεποίθηση ότι αυτή η πρώτη ιστορικά σύμπραξη της Ορχήστρας με τον ΟΗΕ θα φέρει και άλλες εξίσου βαρύνουσες και ουσιαστικές συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς» είπε χαιρετίζοντας τη συναυλία ο πρόεδρος του ΔΣ της ΚΟΑ, Λίνος - Αλέξανδρος Σισιλιάνος.
Την ενωτική, παρηγορητική και θεραπευτική ιδιότητα των Τεχνών επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκης δηλώνοντας «την αμέριστη υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού προς αυτή την κατεύθυνση». Όπως είπε, η συναυλία στις 4 Ιουνίου έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από πολλές άλλες δράσεις ελληνικών πολιτιστικών οργανισμών που έγιναν προς ενίσχυση του ουκρανικού λαού. «Η μουσική, η οικουμενική και κοινή αυτή γλώσσα, οφείλει να μιλήσει, να εκφραστεί, και μαζί να ενώσει, να κινητοποιήσει. Οι άνθρωποι του πολιτισμού μπορούμε να δείξουμε έναν δρόμο σύμπνοιας, ομόνοιας, ελπίδας και πίστης», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι τόσο η ΚΟΑ, όσο και ο Λεωνίδας Καβάκος έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι αντιλαμβάνονται την κοινωνική σημασία του έργου τους αντιμετωπίζοντας πάντοτε τον πολιτισμό και ως ένα μέσο έκφρασης αλληλεγγύης.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που δόθηκαν τα έσοδα από τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας στον Πειραιά, για το σκοπό της ανοικοδόμησης του μαιευτηρίου της Μαριούπολης. Αυτή η χειρονομία αποτελεί για εμένα ζήτημα ουσίας», είπε ο Λεωνίδας Καβάκος, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης σε φοιτητή του από την Ουκρανία που καθημερινά ζει με την αγωνία της επιβίωσης της οικογενείας του. «Πρόκειται για πολλά υποσχόμενο σολίστα ο οποίος θα προσκληθεί να συμμετάσχει στη συναυλία της 4ης Ιουνίου». Ο κορυφαίος βιολιστής δήλωσε ευτυχής για την συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που τον συνδέουν με την πρώτη Ορχήστρα της χώρας, μέλος της οποίας υπήρξε ο πατέρας του. Ακόμα, εστίασε στο επταετές φιλανθρωπικό κ εκπαιδευτικό πρόγραμμα Προσφορά Μουσικής και Μουσική Προσφορά που έφερε την Ορχήστρα σε επαφή με συμπολίτες μας «από την Καλαμάτα ως την Κομοτηνή» όπως είπε χαρακτηριστικά. Σχετικά με το πρόγραμμα της επικείμενης συναυλίας είπε ότι πρόκειται να ερμηνεύσει κι ο ίδιος ως σολίστ στο πρώτο μέρος της συναυλίας το οποίο «θα επιθυμούσε να έχει εορταστικό, συμμετοχικό χαρακτήρα». Κατά το δεύτερο μέρος θα αποδοθεί η εμβληματική Τέταρτη συμφωνία του Γιοχάνες Μπραμς.