Στηρίζει την προσφυγή στη Χάγη η πλειονότητα των Σκοπιανών

Δημοσκόπηση της οργάνωσης «Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία»
Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2008 18:21
A- A A+

To 62,8% των πολιτών της ΠΓΔΜ υποστηρίζουν την κίνηση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της τοπικής οργάνωσης «Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία».

Ποσοστό 18% είναι αντίθετο με την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, ενώ 19,2% δεν έχει απάντηση για το ζήτημα αυτό.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, στις 17 Νοεμβρίου, κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ - που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο του 1995 - εξαιτίας του βέτο της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 28 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου, με δείγμα 1.100 πολιτών.

Το συγκυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, VMRO-DPMNE, συνεχίζει να προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της χώρας.

Σε ερώτηση, "ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν διεξάγονταν αύριο βουλευτικές εκλογές", ποσοστό 27,8% αναφέρει ότι θα ψήφιζε το VMRO-DPMNE.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 10,2% των ερωτηθέντων.

Το επίσης συγκυβερνών αλβανικό κόμμα «Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) του Αλί Αχμέτι συγκεντρώνει ποσοστό 8,6%, ενώ το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, αποσπά τις προτιμήσεις του 2,5% των ερωτηθέντων.

Ποσοστό 26% δήλωσε "δεν ξέρω", "δεν απαντώ", ενώ ποσοστό 21% ανέφερε ότι δεν θα ψηφίσει στις εκλογές.

Τα ποσοστά των κομμάτων της δημοσκόπησης αυτής παραμένουν σχεδόν τα ίδια με τα αντίστοιχα ίδιας δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο. Σε ερώτηση "ποιον πολιτικό εμπιστεύεστε περισσότερο", 30,7% απάντησε τον Νίκολα Γκρούεφσκι. Ακολουθούν ο ηγέτης του DUI Αλί Αχμέτι με 8,3% και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι με 8,2%

Ποσοστό 45% θεωρεί ως σημαντικότερο, από τα τρέχοντα ζητήματα, αυτό της φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων εισόδου. Ποσοστό 30,3% θεωρεί ως σημαντικότερο ζήτημα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ενώ 18,6% θεωρεί ως σημαντικότερο την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, το 50,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χώρα , σε γενικές γραμμές, κινείται σε θετική τροχιά, 28,1% εκτιμούν ότι η χώρα κινείται σε αρνητική τροχιά, ενώ 19,7% ανέφεραν ότι δεν έχουν απάντηση στο ερώτημα αυτό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή