Αναμένοντας χείρα βοηθείας

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 07:00
UPD:07:21
REUTERS/Yves Herman
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]

Κλίμα αγωνίας και αβεβαιότητας για τις διεθνείς πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις επικρατεί στη χώρα μας, προκαλώντας εμπόδια στην πορεία επαναφοράς της οικονομίας σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης. Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί αυτή τη στιγμή στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον πολιτικό ορίζοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μαίνεται χωρίς προοπτικές άμεσης κατάπαυσης του πυρός και ειρήνευσης. Ο πληθωρισμός σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κινείται πλέον με ανεξέλεγκτους ανοδικούς ρυθμούς. Ειδικά δε στην Ελλάδα οι επιπτώσεις της ανοδικής πορείας του πληθωρισμού στα εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι χειρότερες απ’ ό,τι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η χώρα μας βρίσκεται ήδη από το 2010, δηλαδή εδώ και 12 χρόνια, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Οι εισοδηματικές απώλειες που υπέστησαν οι πολίτες κατά τη διάρκεια των μνημονίων εντείνονται πλέον από την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού και ήδη τα αιτήματα για χορήγηση αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν τον πληθωρισμό πληθαίνουν.

Πιεζόμενη απ’ αυτές τις εξελίξεις, η κυβέρνηση αναμένει με αγωνία το εάν τελικά θα εγκριθούν νέα προγράμματα οικονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει παρεμβάσεις με δική της πρωτοβουλία, τις οποίες θα εξαγγείλει και θα νομοθετήσει σε περίπτωση που τελικά δεν υπάρξει απόφαση από την Ε.Ε. για νέες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας.

Σε κάθε περίπτωση αυτό το κλίμα αβεβαιότητας επιτείνει την ανησυχία στην ελληνική αγορά και εμποδίζει την επιστροφή της οικονομίας της χώρας μας σε τροχιά ταχύρρυθμης ανάκαμψης, προκαλώντας προβλήματα και σε δημοσιονομικό επίπεδο, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν νέες αυστηρές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή