Η «Pigcasso» ζωγραφίζει υπέροχα

Κυριακή, 17 Απριλίου 2022 16:42
UPD:16:44
Tagesschau
A- A A+

Στο Φράντσχοεκ  της Νότιας Αφρικής, η γουρουνίτσα «Pigcasso» προκαλεί  ενθουσιασμό: ζωγραφίζει - με πινέλα και μπογιά. Εξ’ ου και το ονομά της που θυμίζει τον… Πικάσο .

Οι πίνακες είναι πολύχρωμοι, δείχνουν κύκλους, πινελιές, γραμμές και …λεκέδες. «Είναι αστείο όταν οι άνθρωποι μπαίνουν στον αχυρώνα για να δουν την Pigcasso . Συνήθως υπάρχουν δύο αντιδράσεις: "Ουάου, είναι τεράστια!»

Και: «Ω, η τέχνη είναι πραγματικά πολύ καλή», λέει η Τζόαν Λέφσον, που εργάζεται με τη γουρούνα. Οι άνθρωποι τσιμπιούνται: «Ρωτούν τον εαυτό τους: Μπορεί να ζωγραφίζει τόσο ωραία  ένα γουρούνι;».
Το γεγονός είναι οτι οι πίνακες της Pigcasso, πωλούνται. Οι πρωτότυποι σε ακρυλικό καμβά πιάνουν ακόμη και 2000 ευρώ. Τα αντιγραφα , περιπου 100 ευρώ .

Η Λέφσον χρησιμοποιεί τα κέρδη για να χρηματοδοτήσει το καταφύγιό της στο Φραντσχοεκ, το οποίο ίδρυσε για ζώα φάρμας. Έχει ήδη δώσει ένα νέο σπίτι σε μερικά ζώα από φάρμες. Δύο γουρουνάκια , που τα πήρε από μια φάρμα πάχυνσης χοίρων, ήταν από τους πρώτους ενοίκους. Για να μην βαρεθούν, τους έδωσε μερικές μπάλες και μερικά πινέλα. «Το ένα θηλυκό γουρουνάκι που τώρα είναι γνωστό ως "Pigcasso" ενδιαφερόταν για τις βούρτσες. Κατέστρεψε τα πάντα, αλλά του άρεσαν οι βούρτσες. Το είδα και σκέφτηκα, "Ίσως υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω με αυτό", λέει η Λέφσον..

Η Τζοαν Λέφσον  έψαχνε για δουλειά πριν από έξι χρόνια,όταν ανακάλυψε το καλλιτεχνικό ταλέντο της  Pigcasso. Δεν πέρασε πολύς καιρός που η «Pigcasso» πήρε τα πινέλα στο στόμα της και αρχισε να ζωγραφίζει στον καμβά. Αυτό ισχύει και σήμερα. Η Λέφσον βυθίζει τα πινέλα σε μπογιά, την οποία φυσικά επιλέγει. Τα τοποθετεί σε δοχεία, έτσι ώστε η καλλιτέχνιδα γουρουνίτσα να χρειάζεται απλώς να πιάσει τη λαβή με το στόμα της  και να ξεκινήσει. «Η Pigcasso κάνει όλη τη δουλειά με το πινέλο», λέει η Λέφσον. «Εγώ δουλεύω διπλα της, μετακινώ τα δοχεία βαφής, μερικές φορές γυρίζω την εικόνα αν χρειάζεται περισσότερο χρώμα σε ένα μέρος. Αλλά είναι αυτή που παράγει αφηρημένα, εξπρεσιονιστική τέχνη».

Η γουρούνα ξεκινά νωρίς το πρωί και βάφει  για 30 έως 60 λεπτά. Πάντα υπάρχουν διακοπές, γιατί ενδιάμεσα αρπάζει ένα κομμάτι μήλο, για παράδειγμα.

Η Pigcasso θα γίνει έξι ετών τον Μάιο. Η Τζοάν δεν ξέρει πόσο καιρό μπορεί να συνεχίσει να ζωγραφίζει: «Συνήθως δεν βλέπεις γουρούνι έξι ετών. Στη μονάδα πάχυνσης χοίρων, σφάζονται μετά από έξι μήνες .Πρέπει να προσέχουμε τι την ταΐζουμε. Όταν μεγαλώσει, θα μπορούσε να έρθει η μέρα που δεν θα είναι πλέον όρθια.»

Τα έργα της Pigcasso έχουν ήδη μετατραπεί σε γκαλερί. Το καλοκαίρι υπάρχει ακόμη και μια έκθεση στη Γερμανία: από τα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Münden να φανεί. Προγραμματίζονται επίσης εκθέσεις στη Μεγάλη Βρετανία και τη Νέα Υόρκη. Επιπλέον, ένας Βρετανός εκδότης θέλει να εκδώσει ένα βιβλίο για τη γουρουνίτσα γουρούνι που αγαπά τη ζωγραφική, μέσα στον επόμενο χρόνο .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή