Μπαρτσελόνα: Ο κίνδυνος, η έρευνα και η λύση μετά την γερμανική... εισβολή

Κυριακή, 17 Απριλίου 2022 10:27
REUTERS/ALBERT GEA
A- A A+

Η εικόνα του Καμπ Νου το βράδυ της Πέμπτης ήταν πρωτόγνωρη και ταυτόχρονα σοκαριστική για τους φίλους της Μπαρτσελόνα. Περίπου 40.000 οπαδοί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης βρέθηκαν στις κερκίδες του καταλανικού γηπέδου και ενώ ο σύλλογος επίσημα είχε προμηθευτεί μόλις 5.000! Η γερμανική... εισβολή έκανε έξαλλο τον προπονητή των ''μπλαουγκράνα'', Τσάβι, ο οποίος μετά τον αποκλεισμό της ομάδας του, δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του. «Περιμέναμε 70-80.000 δικούς μας οπαδούς, όμως δεν ήταν έτσι. Ήταν λες και παίζαμε τελικό με μοιρασμένους οπαδούς. Σίγουρα έγινε λάθος υπολογισμός από τον σύλλογο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το θέμα, φυσικά, δεν έληξε ούτε το βράδυ του αγώνα, ούτε και τις επόμενες ημέρες, καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρωί της Κυριακής η ''AS'', η Μπαρτσελόνα κινδυνεύει με τιμωρία από την UEFA, καθώς απαγορεύεται ρητά η παρουσία οπαδών και των δύο ομάδων στις ίδιες θύρες. Κάτι που έγινε κατά κόρον στο Καμπ Νου, καθώς οι Γερμανοί είχαν μπει στο γήπεδο με εισιτήρια διαρκείας που είχαν ''νοικιάσει'' σε μεγάλες τιμές από τους φίλους της ''Μπάρτσα''. Mπορεί στα ταμεία του συλλόγου να μπήκαν 3.5 εκατομμύρια ευρώ αλλά αυτό το ποσό ενδέχεται να μειωθεί σημαντικά από ένα πρόστιμο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Το άρθρο 16 του Πειθαρχικού Κώδικα της UEFA ορίζει ότι «οι γηπεδούχοι είναι υπεύθυνες για την τάξη και την ασφάλεια τόσο εντός όσο και γύρω από το γήπεδο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα. Είναι υπεύθυνες για επεισόδια εκτός εάν αποδείξουν ότι δεν υπήρξε κανένα αμέλεια στην οργάνωση της συνάντησης». Ελλείψει της αναφοράς από τον συντονιστή ασφαλείας της UEFA, φαίνεται πιθανό ότι η Μπαρτσελόνα μπορεί να τιμωρηθεί επειδή είχε μαζικά ανάμεικτους οπαδούς μιας ομάδας με μια άλλη. Μάλιστα, οι μαρτυρίες για καυγάδες και αγενείς συμπεριφορές που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παρευρισκομένων πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο. Φαίνεται πιθανό ότι μια κερκίδα στο γήπεδο θα κλείσει ως κύρωση. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και την ρίψη φωτοβολίδων από τους φίλους της Άιντραχτ, για την οποία υπεύθυνη σε πρώτο βαθμό είναι η Μπαρτσελόνα που είχε και την ευθύνη για την ασφάλεια της αναμέτρησης.

Την ώρα που η έρευνα της UEFA βρίσκεται σε εξέλιξη, το διοικητικό συμβούλιο της Μπαρτσελόνα ψάχνει λύσεις στο πρόβλημα που προέκυψε, άμεσες απαντήσεις στις ερωτήσεις που δημιουργήθηκαν, μιας και την Παρασκευή η γυναικεία ομάδα του κλαμπ φιλοξενεί την Βόλφσμπουργκ στα ημιτελικά του Champions League και υπάρχει φόβος για μία... επανάληψη, των όσων έγιναν στο παιχνίδι με την Άιντραχτ.

Η ''θεραπεία'' που προτείνει η διοίκηση του συλλόγου μπορεί να αποτρέψει την επανάληψη μιας τέτοιας υπόθεσης μπορεί επίσης και να προκαλέσει μια μεγάλη εσωτερική διαμάχη. Ο πρόεδρος των Καταλανών, Ζοάν Λαπόρτα μίλησε στο TV3 για την ανάγκη "τα εισιτήρια να είναι ονομαστικά στις διεθνείς διοργανώσεις που παίζει η Μπάρτσα στο Καμπ Νόου" στο μέλλον και άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με την εικόνα στις κερκίδες του επιβλητικού γηπέδου.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις