Deutsche Welle: Βρετανοί εκπαιδευτές στον ουκρανικό στρατό;

Σάββατο, 16 Απριλίου 2022 17:58
UPD:18:01
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO
A- A A+

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο  οι δυτικές δυνάμεις προσπαθούν εμμέσως να «πληγώσουν» το καθεστώς Πούτιν,  προχωρώντας σε πρωτοφανείς κυρώσεις προς το ρωσικό κράτος, ιδιώτες και επιχειρήσεις και παράλληλα προσφέροντας στήριξη στην ουκρανική αντίσταση, στέλνοντας στρατιωτικό εξοπλισμό και ανθρωπιστική βοήθεια.

Όμως αυτή η έμμεση στάση της Δύσης φαίνεται να αλλάζει. Αρχικά την Παρασκευή οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν για πρώτη φορά όπλα πυροβολικού και εκπαιδευτές του αμερικανικού στρατού στην Ουκρανία, κάτι που στάθηκε αφορμή η Ρωσία να εξαγγείλει «απρόβλεπτες συνέπειες» προς τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους.

Αποκαλύψεις των Τimes

Η βρετανική εφημερίδα Times επικαλείται σήμερα πηγές από δυο τάγματα του Ουκρανικού στρατού, οι οποίες ισχυρίζονται πως Ουκρανοί νεοσύλλεκτοι εκπαιδεύτηκαν δυο φορές τις τελευταίες δυο εβδομάδες από εν ενεργεία Βρετανούς κομάντο.

Συγκεκριμένα ο λοχαγός Γιούρι Μιρονένκο, το τάγμα του οποίου βρίσκεται στη περιοχή Όμπολον της Ουκρανίας δήλωσε ότι Βρετανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων έφτασαν εδώ, καθώς οι νεοσύλλεκτοι έπρεπε να μάθουν να χρησιμοποιούν τους αντιαρματικούς πυραύλους NLAWs, οι οποίοι είχαν σταλεί από το Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία.

Παράλληλα ο δεύτερος διοικητής, ο οποίος δίνει μόνο το κωδικό όνομα «Bear», σχολίασε την καλή σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ Βρετανών και Ουκρανών στρατιωτών, καθώς όπως τονίζει «τους κάλεσαν να επισκεφτούν τη Βρετανία μετά το τέλος του πολέμου».

Άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ;

Μέχρι πρότινος πάντως οι Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονταν κυρίως μέσω βίντεο στο Youtube, καθώς οποιαδήποτε εκπαίδευση από δυτικές δυνάμεις επί ουκρανικού εδάφους  θα μπορούσε να θεωρηθεί άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Και μπορεί να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία Βρετανοί απόστρατοι, οι οποίοι βοηθούν εθελοντικά τα ουκρανικά στρατεύματα όχι όμως εν ενεργεία μέλη του Βρετανικού στρατού, όπως υποστηρίζουν οι Ουκρανοί στρατιωτικοί.

Άλλωστε ακριβώς για αυτό τον λόγο και υπό τον φόβο να μην προκαλέσει μια εξοργισμένη αντίδραση από τη Μόσχα, η Βρετανία είχε αποσύρει από τον Φεβρουάριο όλους τους Βρετανούς στρατιώτες, τους οποίους είχε εγκαταστήσει στην Ουκρανία από το 2014 λόγω της ρωσικής εισβολής στην Κριμαία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Μπόρις Τζόνσον μέχρι τουλάχιστον αρχές Μαρτίου επέμενε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το ΝΑΤΟ να εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο».

Απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία για τον Μπόρις Τζόνσον

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας παρόλα αυτά ούτε επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε τα λεγόμενα των Ουκρανών στρατιωτικώνκαθώς είναι πάγια τακτική του να μην σχολιάζει ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σαν τελευταία εξέλιξη, το πρωί του Σαββάτου, η Ρωσία ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου στην χώρα σε μια σειρά Βρετανών πολιτικών, σαν αντίποινα για την «συνολική εχθρική στάση του ΗΒ απέναντι στη Μόσχα»,  ανάμεσα σε αυτούς και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η υπουργός εξωτερικών Λιζ Τρας αλλά και ο υπουργός άμυνας Μπεν Γούαλας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή