Ρατσισμός και στον θάνατο

Σάββατο, 16 Απριλίου 2022 07:09
UPD:07:10
REUTERS/GIORGOS MOUTAFIS
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]

Στο αυστηρό σύστημα καταγραφής νεκρών ρίχνει τις ευθύνες για τους αυξημένους θανάτους στην Ελλάδα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, επισημαίνοντας ότι «αν διαγνωστεί κάποιος με Covid, από οποιαδήποτε αιτία και να πεθάνει καταγράφεται ως θάνατος Covid», παρότι ο δείκτης της αυξημένης θνητότητας, δηλαδή πόσους θανάτους παραπάνω έχει κάθε χώρα σε σχέση με τους αναμενόμενους, δείχνει ότι η Ελλάδα έχει 127 θανάτους παραπάνω, όταν η Γερμανία έχει 124, το Βέλγιο 128 και η Γαλλία 120. Επιπλέον, για ακόμη μία φορά ο υπουργός τονίζει ότι οι θάνατοι αφορούν ηλικιωμένους.

Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη έκανε αγώνα για να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής κι εμείς με τη φράση «ήταν πλήρης ημερών» το καταλύουμε. Γίναμε μικροί θεοί, αποφασίζουμε μέχρι πότε πρέπει να ζει κανείς.

Οι άνθρωποι δεν είναι μηχάνημα για να πάρουμε άλλο, είναι οικογένεια, φίλοι, συνάδελφοι. Όταν φύγουν δεν αντικαθίστανται. Οι άνω των 65 ετών είναι σήμερα ενεργοί πολίτες και χρήζουν σεβασμού..

Επειδή οι αριθμοί λένε την αλήθεια, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έχουν πεθάνει: 23.781 άτομα άνω των 65 ετών, 4.411 άτομα 40-64 ετών, 207 άτομα 18-39 ετών και 7 άτομα 0-17 ετών, ενώ οι απώλειες του Απριλίου έφτασαν χθες τις 896.

Τη δικαιολογία των συνοδών νοσημάτων την καταρρίπτει η ίδια η επιστήμη. Περίπου το 90% του πληθυσμού φέρει κάποιο συνοδό νόσημα, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζει. Άτομα με καρκίνο θα μπορούσαν να είναι εν ζωή αν δεν είχαν κολλήσει κορονοϊό.

Όσο την κακή πρόληψη των Ελλήνων, να θυμίσω στο υπουργείο Υγείας ότι ευθύνονται τα 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, η μείωση των δαπανών στην υγεία και η αύξηση του κόστους περίθαλψης που απέτρεπε τον ασθενή να επισκεφθεί κάποιον γιατρό

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή