ΔΠΔ: Θα αποδειχθεί η ενοχή του Κάρατζιτς

Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2008 11:32
UPD:11:42
A- A A+

Πεπεισμένος ότι τα στοιχεία που θα παρουσιάσει στη δίκη του πρώην προέδρου των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, είναι ικανά για να αποδείξουν την ενοχή του κατηγορουμένου, εμφανίστηκε ο Γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, κ. Σερζ Μπράμερτζ.

«Πιστεύω ότι το γραφείο μου θα μπορέσει να παρουσιάσει ισχυρά στοιχεία, που θα αποδείξουν την ευθύνη του Κάρατζιτς, αν και εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν εάν είναι ή όχι ένοχος», τόνισε ο Γενικός Εισαγγελέας του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ωστόσο, ο ίδιος - σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Β92 του Βελιγραδίου - δεν προσδιόρισε με ακρίβεια τον χρόνο έναρξης της δίκης του Ράντοβαν Κάρατζιτς, καθώς, όπως είπε, χρειάζεται χρόνος για να προετοιμαστούν οι δικαστές, οι εισαγγελείς και οι δικηγόροι.

Ερωτηθείς για τη στρατηγική του γραφείου του κατά τη διάρκεια της δίκης, ο κ. Μπράμερτζ είπε ότι τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν αποδεικνύουν την ενοχή του Κάρατζιτς για όσα κατηγορείται, δηλαδή για εθνοκάθαρση στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, την περίοδο 1992-1995, για τον βομβαρδισμό του Σαράγεβο και την τρομοκράτηση του φιλήσυχου πληθυσμού του και για γενοκτονία, στην περίπτωση της Σρεμπρένιτσα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Χάγης δήλωσε ότι η δίκη του Κάρατζιτς θα είναι διαφορετική από αυτή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, επειδή, μεταξύ άλλων, θα εξεταστεί μόνο μια από τις διαμάχες του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αυτή στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

Γι' αυτό το λόγο, διευκρίνισε ο κ. Μπράμερτζ, το υλικό στη δίκη θα είναι λιγότερο από ό,τι σε αυτή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. «Εκτός αυτού - συνέχισε - θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στις γραπτές καταθέσεις όσο το δυνατό περισσότερο».

Μια άλλη διαφορά μεταξύ των δύο δικών είναι ότι κατά τη διάρκεια της δίκης Μιλόσεβιτς, ο κατηγορούμενος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και το δικαστήριο δεν μπορούσε να συνεδριάσει τακτικά, ενώ ο Ράντοβαν Κάρατζιτς χαίρει άκρας υγείας.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην προέδρου των Σέρβων της Βοσνίας ότι, είχε συμφωνήσει με τον Αμερικανό πρώην διπλωμάτη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να μην διωχθεί, με αντάλλαγμα την απομάκρυνσή του από κάθε κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα, ο κ. Μπράμερτζ είπε ότι, ακόμη κι αν υπήρξε μια τέτοια συμφωνία, δεν θα έχει κανέναν αντίκτυπο στη δίκη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή