Τον Δεκέμβριο του 2018 η NASA πανηγύρισε την ομαλή προσεδάφιση στον Άρη ενός ακόμη ρομποτικού εξερευνητή που έστειλε στον Κόκκινο Πλανήτη. Ήταν ένα διαφορετικό από τα υπόλοιπα ρομπότ αφού θα παρέμενε σταθερό στο σημείο που προσεδαφίστηκε και ήταν σχεδιασμένο αποκλειστικά για γεωλογικές έρευνες κυρίως για την παρακολούθηση και συλλογή δεδομένων για την σεισμική δραστηριότητα του Άρη.
Το InSight όπως ονομάζεται το ρομπότ έχει στείλει στη διάρκεια της αποστολής του ένα μεγάλο πλήθος πολύ σημαντικών δεδομένων που αποκαλύπτουν το γεωλογικό παρελθόν και φυσικά παρόν του Άρη. Όμως ανάμεσα στα τελευταία δεδομένα που έστειλε ήταν και κάτι εντελώς διαφορετικό. Το ρομπότ έστειλε μια φωτογραφία από το ηλιοβασίλεμα του Άρη στις 10 Απριλίου, εικόνα που έδωσε με λίγες μέρες καθυστέρηση στη δημοσιότητα η NASA για να δούμε τον πλανήτη με ένα διαφορετικό και ολίγον πιο... ρομαντικό τρόπο.
Λίγες ώρες αργότερα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έκανε γνωστό ότι το drone που έχει στείλει στον Άρη πραγματοποίησε την 25η του πτήση. To Ingenuity έφθασε στον Άρη τον Φεβρουάριο του 2021 τοποθετημένο πάνω στο πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει μέχρι σήμερα στον πλανήτη, το Perseverane της NASA.
Το Ingenuity έγινε το πρώτο drone που στέλνουμε σε κάποιο άλλο πλανήτη. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είχε κάνει γνωστό ότι το μέρος της αποστολής που αφορούσε το drone θα ήταν απόλυτα πετυχημένο ακόμη και αν το ιπτάμενο όχημα σηκωνόταν απλά για λίγα δευτερόλεπτα από το αρειανό έδαφος και δεν κατάφερνε να κάνει τίποτε άλλο στην συνέχεια.
Αν όλα πήγαιναν καλά και το drone κατάφερνε αρχικά να επιβιώσει στις ακραίες συνθήκες του Άρη και στη συνέχεια να πετάξει θα πραγματοποιούσε πέντε συνολικά σύντομες πτήσεις. Η πρώτη πτήση του drone πραγματοποιήθηκε πριν από 12 μήνες και έχοντας ξεπεράσει κάθε προσδοκία έφθασε πλέον τις 25 πτήσεις και τίποτε δεν δείχνει ότι θα σταματήσει αφού όχι μόνο συνεχίζει να πετά αλλά κάθε φορά καταγράφει νέα ρεκόρ στην απόσταση και τον χρόνο των πτήσεων του. Στην 25η του
πτήση το Ingenuity πέταξε σε απόσταση 704 μέτρων από τη βάση του που είναι η μεγαλύτερη που έχει καλύψει στις μέχρι τώρα πτήσεις του.
NASA/JPL-CALTECH
Το drone καταγράφει κοντινές στην επιφάνεια εικόνες του Άρη αλλά από ψηλά δίνοντας στους επιστήμονες οπτική και... θέα του Κόκκινου Πλανήτη που δεν είχαν μέχρι σήμερα στη διάθεση τους βοηθώντας τους να κατανοήσουν καλύτερα το αρειανό περιβάλλον. Παράλληλα το drone παρατηρεί διάφορα σημεία που μπορεί ενδεχομένως να πάει για εξερεύνηση το ρόβερ ώστε να γωνρίζουν οι επιτελείς της αποστολής τι θα συναντήσει το ρομπό εκεί και να προετοιμαστούν αναλόγως.