Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2008 12:36
A- A A+

Το Κυπριακό και οι απευθείας συνομιλίες, ο προϋπολογισμός για το 2009 που παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, η έκθεση της Γενικής Ελεγκτού, τα φακελώματα στα οποία φαίνεται να προβαίνει η ΚΥΠ, οι δραστηριότητες του ηγούμενου Εφραίμ στη Μονή Βατοπεδίου, οι κινήσεις των μικρών κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών, και οι περικοπές των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Και στο ναυτικό ο Εφραίμ'', γράφει ότι ακόμη μεγαλύτερες εκπλήξεις πρέπει να μας αναμένουν σε σχέση με τις επενδυτικές και άλλες δραστηριότητες του ηγούμενου Εφραίμ, ο οποίος φέρεται να έχει εξαπλώσει τα πλοκάμια της Μονής Βατοπεδίου σε όλο το φάσμα των οικονομικών επενδύσεων. Γράφει, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε χθες στη μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων στην ιστορία της και οι Ευρωπαίοι, κατά τα άλλα, Κύπριοι πολίτες παρακολουθούν πλέον τις μειώσεις των επιτοκίων στην Ευρώπη ωσάν Αφρικανοί πολίτες.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Φακελώνει η ΚΥΠ'', γράφει ότι σε ασύστολα φακελώματα φαίνεται να προβαίνει η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, τα οποία λίγη ή και καμία σχέση έχουν με τον εντεταλμένο ρόλο της, που είναι η ασφάλεια του κράτους. Γράφει, επίσης, ότι ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Σόλων Κασσίνης δήλωσε ότι η Μεσόγειος είναι πολύ προσοδοφόρα περιοχή και μετά τον Κόλπο του Μεξικού είναι μια από τις πιο δυνατές περιοχές για υδρογονάνθρακες.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Χαμογελάστε, σας φωτογραφίζει η ΚΥΠ'', γράφει ότι η ΚΥΠ παρευρίσκεται σε όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις και ενίοτε φωτογραφίζει τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτές, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Αξιών ο Υποδιοικητής της Υπηρεσίας. Γράφει, επίσης, ότι στα χέρια των γιατρών βρίσκονται ξανά οι δύο πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης και Τάσσος Παπαδόπουλος, ο πρώτος για το αριστερό ισχίο και ο δεύτερος για αναπνευστικά προβλήματα.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Μαύρη βίβλος οκτακοσίων εξήντα έξι σελίδων'' γράφει ότι έναν ογκωδέστατο τόμο 866 σελίδων γεμάτο ατασθαλίες, παρατυπίες, αδυναμίες και κακοδιαχειρίσεις στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα παρέδωσε η Γενική Ελεγκτής Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στον Πρόεδρο Χριστόφια. Γράφει, επίσης, ότι μέτρα για την παρεμπόδιση της θάλασσας να εισχωρήσει στη στεριά από περιοχές της Κύπρου, που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο, μελετά το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου του Ορεγκον.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Ενα βουνό παρατυπίες'', γράφει ότι ένα βουνό σκάνδαλα, παρατυπίες, κακοδιαχείριση, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, παρέδωσε χθες η Γενική Ελεγκτής Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Γράφει, επίσης, ότι ο οικονομικός και επενδυτικός σύμβουλος της Μονής Βατοπεδίου Αθως Κοιρανίδης δεν διαθέτει την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Χαραλάμπους.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Φιλολαϊκός - Αναπτυξιακός'', γράφει ότι το όραμα, ο στόχος και η προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Χριστόφια αποτυπώνονται με τον πιο επίσημο τρόπο μέσα στο νέο προϋπολογισμό του κράτους για το 2009, τον οποίο κατέθεσε χθες ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. Γράφει, επίσης, ότι από την 1ην Ιανουαρίου 2009 ανοίγει η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και έτσι, εκτός από τους οικιακούς καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και βιομηχανίες θα έχουν το δικαίωμα να παράγουν δική τους ενέργεια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', υπό τον τίτλο ''Στο άρμα των μεγάλων οι μικροί'', γράφει ότι στο άρμα των μεγάλων αναζητούν λύσεις τα μικρά κόμματα ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου και, αφού αποκλείουν κάθε πιθανότητα κατάληψης έδρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναζητούν συμμαχίες με τα μεγάλα κόμματα. Γράφει, επίσης, ότι τον Ιανουάριο φαίνεται να τοποθετείται οριστικά η εκλογή του νέου Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, μετά την αναμενόμενη παραίτηση του Πρόεδρου Χριστόφια από την ηγεσία του κόμματος, στην οποία παρέμεινε για 20 χρόνια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'', υπό τον τίτλο ''Ο τρίτος δρόμος... οδηγεί στην παρθενογένεση!'', γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε, μετά το τέλος της ενδέκατης συνάντησής του με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ότι η τ/κ πλευρά δεν αποδέχεται τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αν καταλήξουν οι απευθείας συνομιλίες και στο πλαίσιο ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού. Γράφει, επίσης, ότι δεν κάλεσαν σε επίσημη δεξίωση τον (παρασημοφορημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία) πρώην Υπ. Εθνικής Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα ''Cyprus Weekly'', υπό τον τίτλο ''Περικόπηκαν τα επιτόκια'', γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας περίκοψαν χθες τα δανειστικά επιτόκια για αποφυγή της ύφεσης. Γράφει, επίσης, ότι συνταράχθηκε η Ανόρθωση ύστερα από τη σύλληψη του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ομάδας Ανδρέα Παντελή σχετικά με υποψίες για κατάχρηση και κλοπή, και αναφέρει ότι ο Ανδρέας Παντελή αφέθηκε χθες το βράδυ ελεύθερος ύστερα από μία εβδομάδα υπό αστυνομική κράτηση.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή