Μολδαβία: Απόσυρση «άνευ όρων» των ρωσικών δυνάμεων

Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2008 12:55
A- A A+

Να αποσύρει «άνευ όρων» τα στρατεύματά της από τη φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας κάλεσε σήμερα τη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας, Αντρέι Στράταν, κατά την ετήσια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που πραγματοποιείται στο Ελσίνκι.

«Όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις και τα ρωσικά πολεμοφόδια πρέπει να αποσυρθούν παντελώς, χωρίς όρους και κατά τρόπο διαφανή», δήλωσε ο υπουργός ενώπιον των ομολόγων του στον ΟΑΣΕ, οργανισμού που επιδιώκει τη διευθέτηση της κρίσης που ξέσπασε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

«Η αποτυχία των προσπαθειών (για τη διευθέτηση του προβλήματος της Υπερδνειστερίας) πηγάζει από την έλλειψη πολιτικής βούλησης ορισμένων παραγόντων», πρόσθεσε σε μια σαφή κατηγορία προς τη Ρωσία που υποστηρίζει τον αποσχισμό αυτής της περιοχής, ο πληθυσμός της οποίας είναι στην πλειοψηφία του σλαβικός στη ρουμανόφωνη Μολδαβία.

Ο Στράταν ζήτησε επίσης τα ρωσικά στρατεύματα που ελέγχουν τη «μεθόριο» Μολδαβίας - Υπερδνειστερίας να αντικατασταθούν από μια «πολιτική αποστολή» κρίνοντας ότι είναι αδιανόητος ένας πόλεμος όπως αυτός των αρχών της δεκαετίας του 1990 ανάμεσα στη Μολδαβία και την υποστηριζόμενη από τη Μόσχα Υπερδνειστερία.

Ο Ουίλιαμ Μπερνς, επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο Ελσίνκι για το συμβούλιο υπουργών του ΟΑΣΕ, δήλωσε χθες, Πέμπτη ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Μολδαβία προκαλεί «μείζονα ανησυχία» στην Ευρώπη.

Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος της Μολδαβίας συνάντησε τον αυτονομιστή ηγέτη της Υπερδνειστερίας Ιγκορ Σμιρνόφ για πρώτη φορά μέσα σε επτά χρόνια, αφήνοντας ελπίδες για μια θετική έκβαση της κρίσης. Έκτοτε οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε εμπλοκή.

Το θέμα των «παγωμένων συγκρούσεων», οι οποίες ξέσπασαν μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, προκαλούν έντονες ανησυχίες μετά το ρωσο-γεωργιανό πόλεμο τον Αύγουστο, που κατέληξε στην αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή