Πυροσβεστικά μέτρα στη «φωτιά» των ανατιμήσεων αναζητά η κυβέρνηση

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 19:19
UPD:19:24
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Με ένα πακέτο νέων μέτρων θα επιχειρήσει η κυβέρνηση μέσα στον Μάιο να αντιμετωπίσει το  κύμα ακρίβειας, που απειλεί τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Με τον πληθωρισμό να σημειώνει ρεκόρ 27 ετών και με την Ε.Ε. να έχει παραπέμψει τη συζήτηση για το ενεργειακό στη Σύνοδο Κορυφής, η λήψη αποφάσεων για πρόσθετες παρεμβάσεις επιταχύνεται.

Το κυβερνητικό σχέδιο είναι δομημένο σε τρεις άξονες:

- Μέτρα στήριξης για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Στις 20 και 21 του μήνα καταβάλλεται η «επιταγή ακρίβειας» και ακολουθεί την 1η Μαΐου η αύξηση του κατώτατου μισθού (σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι κοντά στο 7%). Παράλληλα, στόχος είναι να λυθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου ο γόρδιος δεσμός των εκκρεμών κύριων συντάξεων (που υπολογίζονται σε 75.000). Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε συγκεκριμένα προϊόντα (π.χ. ψωμί, γάλα, κρέας) παραμένει στο τραπέζι. Ωστόσο, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις μέσα στον Απρίλιο και η τύχη της συγκεκριμένης πρότασης θα κριθεί τον Μάιο.

- Παρεμβάσεις για την απορρόφηση τμήματος των ενεργειακών ανατιμήσεων. Δεδομένη θεωρείται η παράταση των μέτρων στήριξης στο ενεργειακό πεδίο για όσο συνεχίζεται η κρίση. Παράλληλα, μένει να φανεί αν θα προχωρήσει η ευρωπαϊκή συζήτηση για θέματα όπως η αποσύνδεση των τιμών του πετρελαίου από το φυσικό αέριο και η επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή πώλησης. 

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός έχει σημειώσει πως υπάρχουν αχρησιμοποίητα δάνεια ύψους 230 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία  θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για άλλον σκοπό, όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας.

- Υλοποίηση μιας νέας στεγαστικής πολιτικής για να αντιμετωπιστεί η ανοδική πορεία των ενοικίων. Μιλώντας χθες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να δρομολογήσει πολιτικές φθηνής στέγης για τα νέα  ζευγάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράσεις που εξετάζονται προβλέπουν μεταξύ άλλων: παραχώρηση της κατοικίας με νοίκι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ στη συνέχεια ο εργαζόμενος θα μπορεί να αγοράσει το σπίτι (πρόκειται για τη μέθοδο rent to own), επιδότηση ενοικίου, επιδότηση του επιτοκίου, επιδότηση για την αγορά πρώτης κατοικίας κ.α.

Πάντως, στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πεπερασμένα και στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι να υπάρξουν στοχευμένες κινήσεις, με έμφαση στην στήριξη των πλέον ευάλωτων. Η λύση που προκρίνεται είναι τα μέτρα να «τρέχουν» σε δόσεις, καθώς δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Γαλλικά... διλήμματα και δημοσκοπικά μηνύματα

Τα διλήμματα της επόμενης αναμέτρησης βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χτυπώντας παράλληλα καμπανάκι για τον πολιτικό αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι εξελίξεις στην οικονομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για παράδειγμα. έχει υπογραμμίσει πως είναι αναγκαία η λήψη ευρωπαϊκών αποφάσεων στο ενεργειακό για να μην υπάρξει επανεμφάνιση των δυνάμεων του λαϊκισμού.

Αναφορικά με τις γαλλικές εκλογές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η μάχη μεταξύ του Εμ. Μακρόν και της Μ. Λεπέν «είναι μια μάχη μεταξύ δύο διαφορετικών αντιλήψεων περί προόδου και συντήρησης» και προσέθεσε πως με τον ίδιο τρόπο διαμορφώνονται και τα πολιτικά διλήμματα στη χώρα μας. Για να σημειώσει πως όσα γίνονται στο gov.gr, «δεν είναι ούτε Δεξιά, ούτε Κεντρώα, ούτε Αριστερά. Είναι σωστά και προοδευτικά». Και να τονίσει πως αυτές οι νέες διαχωριστικές γραμμές θα διαμορφώσουν το πολιτικό τοπίο στο δρόμο προς τις επόμενες εκλογές, προσθέτοντας πως η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα και την πρόοδο, την προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Με προσοχή παρακολουθούν στο γαλάζιο στρατόπεδο τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων, καθώς το κύμα των ανατιμήσεων επηρεάζει και τα «γαλάζια» ποσοστά. Σύμφωνα με έρευνα της Prorata, η εκλογική επιρροή της ΝΔ (30%) υποχωρεί κατά 1% συγκριτικά με τη μέτρηση του Μαρτίου, ενώ η αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ (24.5%) αυξάνεται κατά 0.5%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαμορφώνεται  η απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων στο 5.5%. Μάλιστα, απο την ίδια έρευνα προκύπτει πως τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας αξιολογούνται από την πλειονότητα ως ανεπαρκή (76%).

Μέσα σε αυτό το ρευστό πολιτικό σκηνικό ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη συσπείρωση της βάσης της Νέας Δημοκρατίας. Ενόψει του συνεδρίου του κόμματος, που θα γίνει από τις 6 έως τις 8 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη μιλήσει στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και το ίδιο θα πράξει και το Σάββατο στην Κρήτη. Μάλιστα, σε προσυνεδριακή εκδήλωση  της Νέας Δημοκρατίας στο Χαλάνδρι, σημείωσε πως έχει μεγάλη σημασία ο κομματικός μηχανισμός να είναι σε εγρήγορση και σε δυναμική αναμονή για την επόμενη αναμέτρηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή