Ψηφίστηκε το ν/σ για τις φυλακές

Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2008 15:46
UPD:15:52
A- A A+

Ψηφίσθηκε το μεσημέρι και στο σύνολό του το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις νέες ρυθμίσεις κοινωνικής πολιτικής και προστασίας, που αφορούν την «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης, μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αποσυμφόρηση των συνθηκών κράτησης και άλλες διατάξεις».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, θα ακολουθήσει η δημοσίευση του νέου νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών (ενημέρωση των δικαστικών αρχών και των Διευθύνσεων των σωφρονιστικών καταστημάτων, έκδοση των αναγκαίων δικαστικών αποφάσεων κλπ.), προκειμένου οι 3.720 κρατούμενοι που εμπίπτουν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, να αποφυλακισθούν το συντομότερο δυνατόν όλοι.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης τόνισε πως επιδίωξη του υπουργείου είναι να επιταχυνθούν και οι επόμενες αναγκαίες διαδικασίες δημοσίευσης και εφαρμογής του νέου νόμου, ώστε να γίνει πράξη ο στόχος μας οι έχοντες δικαίωμα αποφυλάκισης να βρεθούν στα σπίτια τους κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων ή του Νέου Έτους.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ομόφωνα ψηφίστηκαν απ’ όλα τα κόμματα της Βουλής εννέα (9) από τα άρθρα του.

Ο κ. Χατζηγάκης από το βήμα της Βουλής προανήγγειλε πως σε ειδική συνεδρίασή του, την ερχόμενη εβδομάδα, το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών θα μελετήσει θέματα των ανηλίκων κρατουμένων. Ανακοίνωσε επίσης ότι τον επόμενο χρόνο θα ξεκινήσει η λειτουργία Ειδικού Κέντρου Απεξάρτησης στο σωφρονιστικό κατάστημα της Χαλκιδικής.

Η νέα διάταξη για τους χρήστες ναρκωτικών

Επίσης, στο νέο νόμο συμπεριελήφθη διάταξη η οποία για πρώτη φορά δίνει τη δυνατότητα στο δικαστήριο να κρίνει εάν ένας συλληφθεις με ποσότητα ναρκωτικών μπορεί να θεωρηθεί ότι καλύπτει τις προσωπικές του ανάγκες ως χρήστης.

Συγκεκριμένα, η διάταξη αυτή έχει τελικώς ως εξής: «Ειδικά για τις ναρκωτικές ουσίες της ηρωίνης, κοκαΐνης και κατεργασμένης και ακατέργαστης κάνναβης, θεωρείται, εκτός εάν το δικαστήριο κρίνει άλλως, ότι καλύπτει τις ανάγκες ενός χρήστη, έστω και εξαρτημένου, όταν το όριο της κατασχεθείσης ποσότητας κάθε επιμέρους ναρκωτικής ουσίας, ανεξαρτήτως καθαρότητας, δεν υπερβαίνει το μικτό με την άμεση συσκευασία βάρος του ενός και ημίσεος (1 ½) γραμμαρίου ηρωίνης ή κοκαΐνης, των είκοσι (20) γραμμαρίων ακατέργαστης κάνναβης και των δύο και ημίσεος (2 ½) γραμμαρίων κατεργασμένης κάνναβης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης μπορεί να καθορίζονται και για τις υπόλοιπες ναρκωτικές ουσίες, που αναφέρονται στο άρθρο 1 του παρόντος Κώδικα, το όριο της ως άνω ελάχιστης ποσότητας που καλύπτει τις ανάγκες ενός χρήστη, έστω και εξαρτημένου, για ορισμένο χρόνο».

Οι βασικές διατάξεις του νέου νόμου

Στο πρώτο κεφαλαίο, ο νέος νόμος επεκτείνει την υφιστάμενη νομοθεσία αναφορικά με την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί την ευρεία, συστηματική ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την προστασία των θυμάτων.

Επιπλέον, κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και εναρμονίζει την εθνική νομοθεσία με το περιεχόμενό της.

Ειδικότερα:

- Απαγορεύει την άσκηση επαγγέλματος που συνεπάγεται επαφή με παιδιά σε ενηλίκους που έχουν καταδικαστεί ή διώκονται για πράξεις γενετήσιας εκμετάλλευσης ή κακοποίησης παιδιών.

- Τιμωρεί με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών τον ενήλικο, ο οποίος μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου επικοινωνίας, αποκτά επαφή με πρόσωπο που δεν συμπλήρωσε τα δεκαπέντε έτη και, με χειρονομίες ή προτάσεις ασελγείς προσβάλλει την αξιοπρέπεια του ανηλίκου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του,

- Εισάγει στον ποινικό κώδικα νέο άρθρο που αφορά στο αδίκημα της προσέλκυσης παιδιών για γενετήσιους λόγους . Η εισαγωγή της νέας αυτή διάταξης καλύπτει την άγρα παιδιών για σεξουαλικούς λόγους, και μάλιστα μέσω της χρήσης της σύγχρονης τεχνολογίας, κυρίως του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων στα οποία οι ανήλικοι έχουν διαρκώς αυξανομένη πρόσβαση

- Εισάγει τέλος τη δυνατότητα εκπόνησης ενημερωτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και την έγκαιρη διάγνωση των περιστατικών γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης .

Στο δεύτερο κεφάλαιο περιλαμβάνονται οι νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Θεωρείται επιβαρυντική περίσταση η εμπορία μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ή εάν έχει προκληθεί στον χρήστη βαριά σωματική βλάβη.

Επίσης προβλέπεται η εντός 24ωρου εξέταση των συλληφθέντων για ναρκωτικά , ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι χρήστες.

Στο τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης αλλά και την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή