Οι μεγάλες στιγμές της ΑΕΚ από τον Απρίλιο του 1924 μέχρι σήμερα

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 09:11
UPD:13:07
Eurokinissi Sports/EUROKINISSI
A- A A+

Του Παναγιώτη Κουμάνταρου
[email protected]

Σαν χθες πριν από 98 χρόνια (13 Απριλίου 1924), φυτεύτηκε ο σπόρος που έμελλε να δημιουργήσει έναν από τους σημαντικότερους αθλητικούς ελληνικούς συλλόγους: την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης.

Ιδρυτές της οι Κωνσταντινοπουλίτες Κωνσταντίνος Δημόπουλος και οι αδελφοί Βρανά, Μενέλαος και Αιμίλιος, στο κατάστημα αθλητικών ειδών του πρώτου. Στις 18 Σεπτεμβρίου 1924 κατατέθηκε και εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών το Καταστατικό ίδρυσης του νεοσύστατου συλλόγου.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1924 κατατέθηκε και εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών το Καταστατικό ίδρυσης του νεοσύστατου συλλόγου και λίγο καιρό αργότερα κατάκτησε το πρώτο ανεπίσημο πρωτάθλημα μπάσκετ, που είχε διοργανώσει η ΧΑΝ Αθηνών.

Τα αρχικά τμήματα που καλλιέργησε ο σύλλογος ήταν το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, ο στίβος και το ανδρικό βόλεϊ. Από το 1924 και ύστερα ξεκίνησε η πορεία στο χρόνο. Το σωματείο μεγάλωσε, έκανε πολλές επιτυχίες κι έγινε ιδιαίτερα λαοφιλές στο ελληνικό φίλαθλο κοινό για τις αξίες που πρέσβευε και την Ιστορία που το ακολουθούσε.

Ας θυμηθούμε λοιπόν επιγραμματικά και μέσα από μια συνοπτική αναδρομή μερικές μόνο από τις σημαντικότερες ημερομηνίες της πορείας του συλλόγου, που δημιούργησαν το μύθο της ΑΕΚ:

  • Το 1929 παραχωρήθηκε προς χρήση στην Ένωση, από το υπουργείο Πρόνοιας, το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, που εγκαινιάστηκε στις 2 Νοεμβρίου 1930 σε φιλικό αγώνα με τον Ολυμπιακό (2-2).
  • Στις 8 Νοεμβρίου 1931 η ποδοσφαιρική ομάδα κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας, νικώντας τον Άρη με 5-3.
  • Το 1939 το ποδοσφαιρικό τμήμα καταγράφει το πρώτο νταμπλ, νικώντας στους τελικούς (δύο φορές) του πρωταθλήματος τον Ηρακλή και στον τελικό του Κυπέλλου τον ΠΑΟΚ (2-1).  Το 1942 ο φιλικός αγώνας της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό, προς ενίσχυση των ασθενών του νοσοκομείου «Σωτηρία», μετατράπηκε σε μια από τις πρώτες αντιφασιστικές διαδηλώσεις στην Ελλάδα.
  • Το 1958 κατακτάται το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδας στο μπάσκετ, ενώ ήδη πρωταγωνιστούν τα τμήματα στίβου, ανωμάλου δρόμου και ποδηλασίας.
  • Στις 18 Σεπτεμβρίου 1963 η ποδοσφαιρική ΑΕΚ διεξάγει τον πρώτο επίσημο ευρωπαϊκό αγώνα της, στη Γαλλία με τη Μονακό, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.
  • Το 1968 είναι μια μεγάλη χρονιά: Η ομάδα μπάσκετ κατακτά τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο ελληνικού συλλόγου, το Κύπελλο Κυπελλούχων, με παγκόσμιο ρεκόρ προσέλευσης θεατών (περίπου 80.000), ενώ στις 18 Νοεμβρίου, στην Κοπεγχάγη, έγινε επίσης η πρώτη ελληνική ομάδα που προκρίθηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, χάνοντας την πρόκριση στους «4» για ένα γκολ!
  • Στις 16 Μαρτίου 1977 ανατρέπει στα πέναλτι το 0-3 του πρώτου αγώνα απέναντι στην αγγλική ΚΠΡ κι έγινε η πρώτη (και μοναδική ως τώρα) ομάδα της χώρας που προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA.
  • Στις 24 Οκτωβρίου 1994 έγινε η πρώτη ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα που προκρίθηκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
  • Στις 7 Απριλίου 1999 η ΑΕΚ έσπασε το εμπάργκο για να μεταβεί στη δοκιμαζόμενη από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ Σερβία και να παίξει φιλικό με την Παρτιζάν Βελιγραδίου, εις ένδειξη συμπαράστασης κι αλληλεγγύης.
  • Το 2018 η ΑΕΚ κατακτά εκ νέου το πρωτάθλημα Ελλάδας, ύστερα από 24 χρόνια. Στις 6 Μαΐου η ομάδα μπάσκετ κατακτά το Champions League και στις 17 Φεβρουαρίου 2019 και το Διηπειρωτικό Κύπελλο.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις