Α. Τσελέντης: Τι ισχύει με το ρήγμα της Θήβας - Δεν αποκλείει πάνω από 5 R

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022 15:21
UPD:15:27
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

Στους απανωτούς σεισμούς στη Θήβα αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

Όπως εξηγεί, η σεισμικότητα στην περιοχή, που ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2020 και συνεχίζεται, δείχνει πως οι σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ που έγιναν είναι πέντε, με μεγαλύτερο τον 4,4R στις 4 Δεκεμβρίου 2020 και τελευταίο τα 4,3R πριν από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η κατανομή των έως τώρα σεισμών δείχνει την ύπαρξη ενός ρήγματος κάτω από τη Θήβα, μήκους περίπου 15 km, το οποίο έχει δυναμικό να δώσει μέχρι έξι Ρίχτερ.

Τα ρήγματα στην περιοχή της Θήβας και οι μεγάλοι σεισμοί που έχουν γίνει στο παρελθόν.

«Αυτά είναι τα τελευταία πρόσφατα στοιχεία που έχουμε μετά από την ανάλυση των χιλιάδων καταγραφών στην περιοχή που καταγράψαμε με μεγάλη ακρίβεια λόγω των σεισμολογικών δικτύων που εγκαταστήσαμε.

Ο κόσμος δεν πρέπει να τρομάξει, γιατί τα χαρακτηριστικά αυτής της ακολουθίας δεν είναι προσεισμικά. Πρέπει, όμως, να κρατάμε μία σημαντική επιφύλαξη ως προς αυτό το πιθανό ρήγμα, το οποίο, αν δώσει κάποιο σεισμό μεγαλύτερο των 5R, σίγουρα θα έχουμε σημαντικές επιπτώσεις στον οικοδομικό ιστό της πόλης.

Επειδή δεν είναι κάτι σίγουρο, δεν ήθελα να αναρτήσω δημόσια αυτή την εκτίμησή μου γιατί η αρχή μου είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να προετοιμάζω τον κόσμο να είναι ενήμερος ΑΝ, το ξαναλέω ΑΝ, γίνει κάτι το οποίο δεν είναι σίγουρο. Το ίδιο έκανα και στο Αρκαλοχώρι όπου τρεις μέρες πριν το σεισμό είχα προτρέψει τους κατοίκους να αποφεύγουν τα παλιά πέτρινα σπίτια.

Αυτό το κάνω για να μην προκαλέσω πανικό ο οποίος πολλές φορές είναι πολύ χειρότερος από κάποιο σεισμό του οποίου οι πιθανότητες να συμβεί είναι μικρές» επισημαίνει ο κ. Τσελέντης.

Ο ίδιος σημειώνει πως το Γεωδυναμικό και ο ΟΑΣΠ είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Περιφέρεια και τον τοπικό δήμο, «οι οποίοι κάνουν αυτό το οποίο προβλέπεται και πρέπει. Εγώ επισκέπτομαι σήμερα και αύριο Θήβα και Λιβαδειά όπου θα έχω συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς».

Ο καθηγητής στρέφεται κατά άλλου σεισμολόγου, για όσα ο τελευταίος αναφέρει τον τελευταίο καιρό για τη Θήβα. Όπως υπογραμμίζει, «όταν ένα σεισμολόγος έχει υποψία για κάποιο μεγάλο σεισμό, δεν βγάζει την εκτίμησή του στον ανεμιστήρα για το ένα λεπτό δημοσιότητας. Πρέπει να σεβόμαστε τον κόσμο ο οποίος αγωνιά, υπάρχει η επιτροπή σεισμικού κινδύνου στην οποία μπορεί να παρουσιάσει τα αποτελέσματά του.

Δυο χρόνια τώρα μας μιλάει το συγκεκριμένο άτομο για μεγάλο σεισμό πάνω από έξι Ρίχτερ στη Θήβα, χωρίς να μας δίνει χρονικό περιθώριο για το πότε θα συμβεί, δηλαδή να σταματήσουμε τη λειτουργία της πόλης και να έχουμε τον κόσμο συα κάγκελα με ηρεμιστικά και να μένει στα χωράφια.

Δυστυχώς, αυτός ο κύριος ο οποίος είναι και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, με τη δημόσια ανακοίνωσή του έκανε ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να κάνει και διερωτώμαι γιατί όλα αυτά δεν τα έθεσε στην επιτροπή, η οποία είναι το αρμόδιο κρατικό όργανο για να λαμβάνει αποφάσεις.

Δηλαδή, το παίζουμε κορώνα γράμματα δύο χρόνια τώρα σε μία χώρα με μεγάλο σεισμικό δυναμικό και περιμένουμε μήπως κάνει κάποιο σεισμό για να δοξαστούμε;

Με λύπη μου είδα επίσης ότι τα αντίστοιχα ΜΜΕ τον παρουσιάζουν σαν διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού πράγμα το οποίο δεν ισχύει.

Δεν είναι ο μόνος οποίος έχει πει για το μεγάλο σεισμικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής και την πιθανότητα να έχουμε κάποιο μεγάλο σεισμό. Πολλοί συνάδελφοι έχουν κάνει συγκρατημένες εκτιμήσεις, δε βγήκαν όμως χωρίς να έχουν συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με το πού, πότε και πόσο να το ανακοινώςουν δημόσια. Η σεισμολογία δεν είναι παιχνίδι με ζάρια, δεν παίζουμε "σεισμολογικό μπαρμπούτι"» δηλώνει ο κ. Τσελέντης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή