Ρωσία: «Μαζική εκκαθάριση» 150 πρακτόρων της FSB;

Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 22:07
UPD:22:09
EPA/ANATOLY MALTSEV
A- A A+

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν προχωρά όπως θα περίμενε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και σύμφωνα με  ρεπορτάζ της ερευνητικής ομάδας Bellingcat ,περισσότεροι από 150 μυστικοί πράκτορες λέγεται ότι απολύθηκαν ή συνελήφθησαν, μεταδίδει το γερμανικό δίκτυο n-tv.

Ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να μην είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο που εξελίσσεται η στρατιωτική επιχείρηση, επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε εσφαλμένες πληροφορίες από τους συμβούλους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πούτιν έχει ήδη θέσει σε κατ' οίκον περιορισμό τον στρατηγό της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB, Σεργκέι Μπεσέντα.

«Μπορώ να πω ότι αν και ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς έχει συλληφθεί και δεν θα εργάζονται πλέον για την FSB», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Bellingcat, Κρίστο Γκρόζεφ, στο κανάλι Popular Politics στο YouTube.

Πρόσφατα, αξιωματικοί της FSB λέγεται ότι έκαναν έρευνα σε περισσότερα από 20 σπίτια συναδέλφων τους για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι είχαν επαφές  με δημοσιογράφους. Οι απολυμένοι μυστικοί πράκτορες εργάζονταν για την 5η Διεύθυνση της FSB, η οποία είναι υπεύθυνη για την κατασκοπεία σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ιδιαίτερα της Ουκρανίας. Το τμήμα δημιουργήθηκε το 1998 όταν ο Πούτιν ήταν διευθυντής της FSB.

Ο πρώην επικεφαλής του τμήματος, Σεργκέι Μπεσέντα, λέγεται ότι μεταφέρθηκε στο Λεφόρτοβο, μια διαβόητη φυλακή στα περίχωρα της Μόσχας. Ο Ρώσος ερευνητής δημοσιογράφος  Αντρέι Σολντιέροφ αναφέρει στο Twitter ότι ο Μπεσέντα τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό τον Μάρτιο μαζί με τον αναπληρωτή του Ανατόλι Μπολιούχ. Οι δύο αξιωματικοί κατηγορούνται ότι «ανέφεραν ψευδείς πληροφορίες στο Κρεμλίνο σχετικά με την πραγματική κατάσταση στην Ουκρανία πριν από την εισβολή», λέει ο Γκρόζεφ.

Με τη φυλάκιση του Μπεσέντα στο Λεφόρτοβο, ο Πούτιν στέλνει ένα «πολύ ισχυρό μήνυμα» σε άλλες ελίτ στη Ρωσία, δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Σολντιέροφ στους βρετανικούς «Times». Προσθέτει ότι «το Λεφόρτοβο δεν είναι ωραίο μέρος και η κράτησή του Μπεσέντα εκεί, είναι ένα σημάδι πόσο σοβαρά παίρνει ο Πούτιν το θέμα».

Είναι επίσης πιθανό ότι ο Beseda είναι ύποπτος επειδή μετέδωσε πληροφορίες στη CIA, γράφει ο Σολντιέροφ σε άρθρο για τους Moscow Times. Πριν γίνει επικεφαλής της 5ης Διεύθυνσης στο FSB, ο Μπεσέντα εργαζόταν στην αντικατασκοπεία.
Στα χρόνια που προηγήθηκαν της εισβολής, η 5η Διεύθυνση της FSB προσπαθούσε ενεργά να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία, είπε ο Γκρόζεφ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bellingcat υποστηρίζει  ότι η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών σπατάλησε «δισεκατομμύρια δολάρια» προσπαθώντας να εξασφαλίσει την υποστήριξη «σκιωδών πολιτικών» στην Ουκρανία πριν από τον πόλεμο. «Από το 2014 έως τώρα, μεταξύ 140 και 150 στελέχη της FSB είχαν απεριόριστους προϋπολογισμούς για να στρατολογήσουν Ουκρανούς σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο Γκρόζεφ στους Times τον περασμένο μήνα.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων λέγεται ότι πήγαν σε ακριβά ταξίδια για τους στρατολογημένους Ουκρανούς στην Ταϊλάνδη, την Κύπρο ή τις Μαλδίβες.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή