Γκ. Μπράουν: Η κρίση στη Ζιμπάμπουε απαιτεί παγκόσμια δράση

Σάββατο, 06 Δεκεμβρίου 2008 12:01
A- A A+

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να στείλει στον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, το μήνυμα «φθάνει πια», απηθύθυνε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

Η επισιτιστική κρίση και η επιδημία χολέρας που πλήττουν τη Ζιμπάμπουε και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους είναι «παγκόσμια, και όχι εθνική, επείγουσα ανάγκη», η οποία απαιτεί συντονισμένη δράση, δήλωσε ο Μπράουν.

«Παγκόσμια γιατί οι επιδημίες περνούν τα σύνορα. Παγκόσμια γιατί το σύστημα διακυβέρνησης της Ζιμπάμπουε έχει καταρρεύσει. Δεν υπάρχει κράτος ικανό ή με θέληση να προστατεύσει τον λαό. Πρέπει να ενωθούμε και να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, να πούμε σθεναρά στον Μουγκάμπε: “φθάνει πια”» , αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Οπως υπογράμμισε, ο ίδιος βρίσκεται «σε στενή επαφή με τους αφρικανούς ηγέτες για να πιέσουν για εντονότερη δράση, ώστε ο λαός της Ζιμπάμπουε να αποκτήσει την κυβέρνηση που του αξίζει». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα του ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκλιθεί «επειγόντως» για να εξετάσει την κατάσταση στη Ζιμπάμπουε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή