Ρώσος αντιπολιτευόμενος συνελήφθη στη Μόσχα

Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 09:25
UPD:09:50
REUTERS/EVGENIA NOVOZHENINA
A- A A+

Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος πολιτικός Βλαντίμιρ Κάρα-Μρούζα συνελήφθη από την αστυνομία έξω από το σπίτι του στη Μόσχα τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Βαντίμ Προχόροφ, επρόκειτο να παραμείνει υπό αστυνομική κράτηση τη νύχτα.

Ο κ. Κάρα-Μρούζα κατηγορείται για αντίσταση κατά της αρχής, που σημαίνει ότι δεν συμμορφώθηκε προς νόμιμη εντολή αστυνομικού, στρατιωτικού ή μέλους της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας. Το αδίκημα αυτό επισύρει ποινή ως και 15 ημερών φυλάκισης. Δεν είναι γνωστό τώρα εάν τον βαρύνουν και άλλες κατηγορίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι η Ουάσινγκτον «είναι προβληματισμένη για τη σύλληψη του εξέχοντος ηγέτη της κοινωνίας των πολιτών», «παρακολουθεί στενά την κατάσταση και καλεί να απελευθερωθεί άμεσα».

Γνωστός επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο κ. Κάρα-Μρούζα λέει πως επέζησε δύο φορές από μυστηριώδεις δηλητηριάσεις, τις οποίες αποδίδει στην υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας. Σύμφωνα με την οργάνωση έρευνας Bellingcat, ο Κάρα-Μρούζα βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο πρακτόρων της FSB οι οποίοι, κατ’ αυτή, ενέχονταν επίσης στη δηλητηρίαση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή