Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Στην τελική ευθεία είναι οι προετοιμασίες για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που ξεκινά την Πέμπτη με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Μέσα σε ένα νέο τοπίο που έχει δημιουργήσει το κύμα των ανατιμήσεων η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζει στην ανάγκη για «πολιτική αλλαγή» και μιλά για μια «νέα αρχή», εκτιμώντας πως είναι το κατάλληλο momentum για την παρουσίαση μιας εναλλακτικής πρότασης.
Πρόκειται για ένα κομβικό συνέδριο για το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι περίπου 5000 σύνεδροι καλούνται να αποφασίσουν για την εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος. Η πρόταση του Αλ. Τσίπρα- για την οποία θα αποφασίσει το Συνέδριο - προβλέπει:
- Για την Κεντρική Επιτροπή να μπορούν να ψηφίσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που εγγράφηκαν έως τις 21 Μαρτίου
- Για την εκλογή προέδρου να μπορούν να ψηφίσουν ακόμη και τα μέλη που θα εγγραφούν την ίδια ημέρα της κάλπης.
Η έγκριση αυτών των προτάσεων θα οδηγήσει σε κάλπες στο ΣΥΡΙΖΑ στις 15 Μαΐου για την εκλογή του προέδρου και των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Στην Κουμουνδούρου υπάρχει ικανοποίηση για τα μέχρι στιγμής δείγματα γραφής από τη διαδικασία εκλογής συνέδρων. Αυτό που τονίζεται είναι πως πέρα από τον τριπλασιασμό των μελών του κόμματος από το προηγούμενο συνέδριο (61.600) είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως 40.500 μέλη προσήλθαν στις κάλπες.
Και μπορεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εκλογή του προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής να βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων, ωστόσο στο συνέδριο θα συζητηθεί και μια σειρά άλλων θεμάτων. Για παράδειγμα μια από τις αλλαγές που προωθούνται είναι η ισόποση εκπροσώπηση των δύο φύλων τόσο στα όργανα όσο και στα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Πως «διαβάζει» ο ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό σκηνικό
Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως σε ένα ρευστό διεθνές σκηνικό όπου η μια κρίση διαδέχεται την αλλαγή (πανδημία, ακρίβεια, ρωσική εισβολή) έχει ενταθεί το αίσθημα της ανασφάλειας στους πολίτες. Και επισημαίνουν πως γίνεται όλο και πιο επίκαιρο το πολιτικό μήνυμα της αριστεράς για καταπολέμηση των ανισοτήτων , για κοινωνική δικαιοσύνη, για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δημοσίων-κοινών αγαθών.
Πηγές της Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν πως η κυβέρνηση «βρίσκεται υπό αναντίστρεπτη φθορά όπως επιβεβαιώνεται τόσο από τα ποιοτικά όσο και από τα ποσοτικά στοιχεία όλων των μετρήσεων». Και επισημαίνουν πως «ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με διπλή στρατηγική ήττα: Τόσο ιδεολογική όσο και πολιτική», ενώ την ίδια ώρα « ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε όλες τις τάσεις δείχνει να ανεβάζει τα ποσοστά του».
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως για να ανοίξει ο δρόμος για πολιτική αλλαγή και για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης αναγκαία συνθήκη είναι η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην κάλπη της απλής αναλογικής. Ουσιαστικά «βλέπουν» πως οι πολιτικές εξελίξεις θα αναγκάσουν όλες τις δυνάμεις να τοποθετηθούν πάνω στο ερώτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα πως οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει «να ανοίξουν τα χαρτιά τους, όχι γενικά αν συμπαθούν τον έναν ή τον άλλο, αλλά πώς πιστεύουν ότι θα κυβερνηθεί η χώρα».
Αιχμή του δόρατος η οικονομία
Με το κύμα της ακρίβειας να απειλεί τους προϋπολογισμούς των οικογενειών και των επιχειρήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ εστιάζει πρωτίστως στο θέμα της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό ζητά ενίσχυση του πλέγματος στήριξης και εξαπολύει πυρά στην κυβέρνηση για μέτρα που όχι μόνο δεν είναι αρκετά αλλά ήρθαν και με καθυστέρηση.
Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά πως αν δεν ληφθούν άμεσα γενναία μέτρα είναι ορατός ο κίνδυνος κοινωνικής κρίσης. Μεταξύ άλλων προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ , πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης κ.α.