Βουλή: Με τις ψήφους της ΝΔ πέρασε από την Επιτροπή το «Δουλειές ξανά» - Οι αντιδράσεις

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 19:51
UPD:23:41
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά» στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσαν το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.

O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κλείνοντας τη συζήτηση, παρότρυνε την αντιπολίτευση, να συνεχίσει την κριτική της στο ίδιο μοτίβο, και μάλιστα «η κυβέρνηση της είναι ευγνώμων γι΄αυτό», διότι «εκτίθεται, δείχνει την κοινωνική της απομόνωση, δείχνει έναν φανατισμό άνευ προηγουμένου, πηγαίνοντας κόντρα σε μια σειρά από αυτονόητες ρυθμίσεις, ρυθμίσεις της κοινής λογικής».

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι με το νομοσχέδιο «διαλύεται ο ΟΑΕΔ», ο Κωστής Χατζηδάκης αναρωτήθηκε πώς μπορεί να οδηγούν στην υποβάθμιση του ΟΑΕΔ, τα νέα ψηφιακά εργαλεία, το ψηφιακό μητρώο, η ψηφιακή κάρτα της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης. «Εσείς είστε κόμματα του 19ου αιώνος; Δικαίωμα σας», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και αναρωτήθηκε αν ίσως συνιστά υποβάθμιση και διάλυση του ΟΑΕΔ ο εκσυγχρονισμός της στεγαστικής του πολιτικής, με την αξιοποίηση του αποθεματικού του ύψους 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο επί χρόνια έμενε αναξιοποίητο.

 Καθώς στη συζήτηση που προηγήθηκε, υπήρξαν βουλευτές που επικαλέστηκαν το παράδειγμα της κυβέρνησης Ισπανίας που αξιοποιεί κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηρίξει τη στεγαστική πολιτική, ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν πως σήμερα η Ελλάδα, μια χώρα με πληθυσμό 4 φορές μικρότερο από της Ισπανίας, αξιοποιεί 1,5 δισ. ευρώ, για να στηρίξει την στεγαστική πολιτική και μάλιστα σε συνδυασμό με ευρωπαϊκές πρακτικές όπως είναι το επίδομα επιτοκίου, το επίδομα ενοικίου ή και με το να μπορείς, στην αρχή, να πληρώνει φθηνό ενοίκιο και στη συνέχεια να μπορείς να αγοράζεις το σπίτι, δηλαδή «μια σειρά ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της στεγαστικής πολιτικής», ρυθμίσεις που «αγκαλιάζουν το εργατικό δυναμικό της χώρας και ιδιαίτερα τους νέους». 

«Είναι διάλυση του ΟΑΕΔ όταν υπερδεκαπλασιάζονται τα κονδύλια που θα χρησιμοποιεί ο ΟΑΕΔ, από τούδε και στο εξής; Πώς στο καλό διαλύεται ένας Οργανισμός όταν ο προϋπολογισμός του, τα κονδύλια τα οποία θα αξιοποιεί από την ΕΕ, θα υπερδεκαπλασιαστούν; Τι είδους διάλυση και απαξίωση είναι που επιδιώκει η κυβέρνηση;», επέμεινε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

Για την κατάρτιση

Αναφερόμενος στις νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την κατάρτιση, ρυθμίσεις δηλαδή που καταγγέλλονται από την αντιπολίτευση ότι στόχο έχουν την περαιτέρω ενίσχυση των κερδών γνωστών ομίλων, ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι ένα από τα σημαντικά προβλήματα στην ελληνική αγορά εργασίας, είναι οι δεξιότητες, και όλοι οι Οργανισμοί συστήνουν να στηριχθούν οι πολιτικές κατάρτισης για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων. 

«Εσείς που κάνετε αυτή την κριτική, για την προσέγγισή μας στην κατάρτιση, δεν βλέπετε ότι θέτουμε αυστηρούς κανόνες έτσι ώστε η κατάρτιση να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο; Ότι υψώνουμε τον πήχη, και για τους παρόχους και για τους καταρτιζόμενους, ώστε να υπάρχει διαδικασία σοβαρή, αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας;», είπε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορήσει ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται πολύ χαμηλά στις δεξιότητες, στην Ευρώπη.

 

«Επίδομα εργασίας»

Σε σχέση με την κριτική ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις τιμωρητικές για τους άνεργους, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναρωτήθηκε «τι είδους τιμωρία είναι η εισαγωγή, για πρώτη φορά, του επιδόματος εργασίας; Δηλαδή η δυνατότητα, ένας άνεργος που προσλαμβάνεται να παίρνει το μισό επίδομα ανεργίας, μέχρι και τον χρόνο που θα έπαιρνε κανονικά, αν δεν προσλαμβανόταν».

Στο ίδιο κλίμα, αναρωτήθηκε αν είναι τιμωρία και το πριμ των 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους, προκειμένου να φτιάξουν το ατομικό ψηφιακό σχέδιο δράσης με τον ΟΑΕΔ, και προκειμένου να επαναπροσεγγίσουν τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Αντιστοίχως, αναρωτήθηκε αν είναι παράλογη και η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, για εκείνους που είναι στη λίστα του ΟΑΕΔ, σε σχέση με ωφελήματα όπως ο Κοινωνικός Τουρισμός. «Γιατί τόσο καιρό, επί ΣΥΡΙΖΑ, το επίδομα θέρμανσης είχε εισοδηματικά κριτήρια; Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο γιατί έχει εισοδηματικά κριτήρια; Γιατί ειδικά όχι στον ΟΑΕΔ τα εισοδηματικά κριτήρια; Και θα πρέπει κάποιος με 40 ή 50 ή 100 χιλιάδες εισόδημα, να έχει και τα ωφελήματα του ΟΑΕΔ; Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά;», είπε ο κ. Χατζηδάκης και υπογράμμισε πως πρέπει όλοι όσοι επικρίνουν την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων να αποφασίσουν «αν θα είναι με την πλευρά της σοβαρότητας ή με την πλευρά της αστειότητας».

Για μια ακόμα φορά, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι σήμερα 40.000 πολίτες με ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ είναι στις λίστες του ΟΑΕΔ, βρέθηκαν 1.232 πολίτες εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ πάνω από δεκαετία, με εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ. «Τι προτείνετε με όλους αυτούς; Προτείνετε όλους αυτούς να τους χαϊδεύουμε; Διαμαρτύρεται η αντιπολίτευση στον υπουργό που επιχειρεί να βάλει μια τάξη γιατί θεωρεί ο υπουργός όλους αυτούς τους ανθρώπους καταχραστές. Στη γλώσσα τής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, όλοι αυτοί οι τύποι λέγονται διαμάντια! Αυτό μας είπατε σήμερα!», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Για την ανεύερεση εργασίας

Σε σχέση με τις τρεις προσφορές που θα γίνονται στους εγγεγραμμένους ανέργους, για ανεύρεση εργασίας, και τη νομοθετική πρόβλεψη πως αν αυτές δεν γίνουν αποδεκτές τότε θα κόβεται το επίδομα και θα διαγράφονται από το μητρώο, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι η διαδικασία αυτή ισχύει στην Ευρώπη, επανέλαβε ότι η προσφορά θα είναι αντίστοιχη με τα πτυχία, τις δεξιότητες, το προφίλ τού εργαζόμενου, με βάση τον τελευταίο του μισθό, με βάση τον τόπο κατοικίας του. Εμφατικά επίσης ανέφερε ότι «δεν μένει κανείς εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μένει εκτός των ρυθμίσεων που ισχύουν μέχρι σήμερα εντός του ΟΑΕΔ, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αλλά η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως την γνωρίζουμε, παρέχεται σε όλους τους Έλληνες, στις δημόσιες δομές και άρα δεν θα απολαμβάνουν των ειδικών ρυθμίσεων που ίσχυαν μέχρι τώρα γι΄ αυτούς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ 

 «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αήθη επίθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας απέναντι σε ανθρώπους, οι οποίοι, δυστυχώς, δεν μπορούν να βρουν δουλειά, δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, μέσα σε χρόνους κρίσης», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μπάρκας και σχολίασε: «Θεωρώντας το, ο κύριος υπουργός, ως αξιακή του υποχρέωση, χαρακτήρισε με βάση τις αλλαγές, οι οποίες προωθούνται στο εν λόγω νομοσχέδιο, τους ανέργους ως καταχραστές. Θέλω να θυμίσω στο Σώμα ότι ο κύριος υπουργός είναι αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα το οποίο χρωστάει 200 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες, δεν ικανοποιεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στο τραπεζικό σύστημα και προφανώς, δεν πρόκειται να τις ικανοποιήσει και ποτέ. Απορώ, λοιπόν, ποιος μπορεί να χαρακτηρισθεί ως καταχραστής, ποιος, δηλαδή, είναι αυτός που έχει το ηθικό πλεονέκτημα να χαρακτηρίσει κάποιον καταχραστή; Είναι αυτός ο οποίος δεν ξέρει τι χρωστάει; Εγώ θα σας πω ότι πιο πολύ μου φαίνεστε εσείς κύριε Χατζηδάκη ως καταχραστής, εφόσον και δεν ικανοποιείτε τις ανάγκες του κόμματός σας, στο οποίο έχετε την τιμή να είστε αντιπρόεδρος». Ο κ. Μπάρκας κατήγγειλε ότι στόχος της νομοθετικής παρέμβασης είναι ο πλήρης έλεγχος του ΟΑΕΔ από το κράτος και η εκπαραθύρωση της παρουσίας των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. «Η λειτουργία τού ΟΑΕΔ αλλάζει σε μια ακραία νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση», είπε ο κ. Μπάρκας που κάλεσε τον υπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Το ΚΙΝΑΛ

 Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης κατήγγειλε μείωση της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στο ΔΣ του ΟΑΕΔ. «Η συμμετοχή των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων μειώνεται από το 53% στο 36%. Αντίθετα, η συμμετοχή της κυβέρνησης αυξάνεται από 35% στο 54%. Αυτή η εξέλιξη, κατά την άποψή μας, συνιστά οπισθοδρόμηση στο πεδίο του κοινωνικού διαλόγου, της συνδιαμόρφωσης των πολιτικών και της συνδιοίκησης κρίσιμων φορέων και πεδίων πολιτικής. Αλλάζει το χαρακτήρα του ΟΑΕΔ από οργανισμό τριμελούς χρηματοδότησης και αντίστοιχης τριμελούς εκπροσώπησης στη διοίκηση του, σε φορέα αποκλειστικά κρατικής διοικητικής παρέμβασης, προφανώς, κυβερνητικά ελεγχόμενο. Παραμένει το σκέλος της τριμελούς χρηματοδότησης, συρρικνώνεται όμως δραματικά η παρουσία των κοινωνικών εταίρων από τη διοίκηση του οργανισμού», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής. Ο κ. Μουλκιώτης προειδοποίησε ότι καταργείται η αυτοτέλεια του ΛΑΕΚ καθώς όλα τα αποθεματικά θα διατεθούν στη ΔΥΠΑ που στην πλειοψηφία θα ελέγχεται από την κυβέρνηση, και συνεπώς υπάρχει κίνδυνος να μη συνεχίσουν κοινωνικές πολιτικές κρίσιμες για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως αυτή που θεσμοθετήθηκε με το ν. 2874/2000, δηλαδή η δυνατότητα να εντάσσεται ο άνεργος 60 ετών και άνω στον ΛΑΕΚ, προκειμένου να συμπληρώσει τα 4.500 ένσημα για να δικαιωθεί σύνταξης.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. «Κανένα άρθρο δεν μπορεί να ψηφιστεί, όλα υπηρετούν τον στόχο μετατροπής του ΟΑΕΔ σε εργαλείο των επιχειρηματικών ομίλων, σε ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο, σε φορέα ανατροπής κάθε εργασιακού δικαιώματος μέσα από τα διάφορα προγράμματα, που έτσι κι αλλιώς πρωτοστατεί τώρα εδώ και χρόνια για την υλοποίηση των επιλογών των επιχειρηματικών ομίλων». Το νομοσχέδιο, είπε ο Χρήστος Κατσώτης, «αξιοποιεί την ανεργία ως όπλο και υλοποιεί την αντιδραστική Έκθεση Πισσαρίδη, η οποία αποτυπώθηκε στην ΕΛΛΑΔΑ 2.0.», και κατήγγειλε ότι η ανεργία αξιοποιήθηκε και για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και για το γκρέμισμα του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, με την απαλλαγή του κεφαλαίου από την καταβολή εισφορών, και τώρα για την επιστροφή σε μεσαιωνικούς όρους δουλειάς.

  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή