Ηρεμία στο κέντρο της Αθήνας

Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2008 05:57
UPD:11:47
A- A A+

Ηρεμία επικρατεί από τα ξημερώματα στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου. Ανοιχτή είναι η οδός Πατησίων που έχει καθαριστεί από τα οδοφράγματα.

Από τα χθεσινά επεισόδια τραυματίστηκαν δέκα άτομα εκ των οποίων τρεις αστυνομικοί. Μία διερχόμενη γυναίκα τραυματίστηκε στη Θεσσαλονίκη και τρεις άνθρωποι στην Πάτρα. Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όταν ομάδα αντεξουσιαστών επιτέθηκε με βόμβες Μολότωφ και πέτρες κατά των αστυνομικών, ενώ μεγάλη πυρκαγιά σημειώθηκε μπροστά από το κτίριο διοίκησης του Πανεπιστημίου.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο της Καβάλας από ομάδα κουκουλοφόρων στη διάρκεια της έναρξης των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στην πλατεία Ελευθερίας. Οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας με Μολότωφ και δακρυγόνα με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά στον ισόγειο χώρο του κτιρίου και να προκληθούν ζημιές σε δύο περιπολικά οχήματα.

Στη Δικαιοσύνη οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί

Την Τετάρτη θα απολογηθούν οι δύο αστυνομικοί που κατηγορούνται για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή στα Εξάρχεια. Εχει ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοχρησία εναντίον του 37χρονου αστυνομικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός κατέθεσε ότι πυροβόλησε για εκφοβισμό. Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες που έχουν ήδη καταθέσει, αντικρούουν τον ισχυρισμό και υποστηρίζουν ότι ο αστυνομικός στόχευσε και πυροβόλησε τον μαθητή.

Για συνέργεια σε ανθρωποκτονία κατηγορείται ο δεύτερος ειδικός φρουρός, 31 ετών. Η νεκροψία του 15χρονου θα γίνει σήμερα παρουσία τεχνικού συμβούλου της οικογένειάς του.

Τεράστιες ζημιές

Τεράστιες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν σε καταστήματα, τράπεζες, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας. Τουλάχιστον 25 είναι τα εμπορικά καταστήματα που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς στην Ερμού και την Πατησίων, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει καταγραφή των ζημιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών. Τα καταστήματα με μικρότερες ζημιές ανέρχονται σε δεκάδες.

«Αντιλαμβάνεται κανείς την οργή και το δικαίωμα της διαδήλωσης, αλλά είναι αδιανόητη η ωμή βία εναντίον της κοινωνικής ειρήνης, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Ο Κάρολος Παπούλιας

Τη βαθειά του οδύνη για τον χαμό του 15χρονου εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς τους γονείς του. «Ο θάνατός του, αναφέρει ο κ. Παπούλιας, υπήρξε τραύμα στη λειτουργία του κράτους δικαίου.

Η θέση του πρωθυπουργού

«Δεν θα υπάρξει καμμία επιείκεια στην απόδοση των ευθυνών» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ο οποίος εξέφρασε παράλληλα τη βαθειά του οδύνη για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή. «Η πολιτεία - είπε ο πρωθυπουργός - θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε η τραγωδία να μην επαναληφθεί.

ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ

Για πρακτικές αυθαιρεσίας που ενισχύουν τη βαρβαρότητα έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου και ζήτησε να αποδοθούν οι ευθύνες. Το ΚΚΕ τόνισε ότι είναι μεγάλες και αυτονόητες οι ευθύνες της κυβέρνησης τόσο γενικά όσο και ειδικότερα για το κλίμα που καλλιεργείται και την διαπαιδαγώγηση στα Σώματα Ασφαλείας.

«Στην Ελλάδα της Νέας Δημοκρατίας το να είσαι νέος ή νέα θεωρείται κακούργημα», δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος.

Τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, που θα διερευνήσει το θλιβερό γεγονός πρότεινε από την πλευρά του ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, θα ζητήσει στο δημοτικό συμβούλιο να απαλλαγούν οι ιδιοκτήτες των εμπορικών καταστημάτων που υπέστησαν φθορές από την καταβολή των τελών για το 2009. Επίσης, ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται προς το παρόν όλες οι προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου για τα Χριστούγεννα.

ΓΣΕΕ

Εκτακτα μέτρα ενόψει του συλλαλητηρίου της Τετάρτης θα ζητήσει σήμερα η ΓΣΕΕ, καθώς προβληματισμός επικρατεί για το ενδεχόμενο να ακυρωθεί το συλλαλητήριο εφ'όσον παραμείνει έκρυθμη η κατάσταση.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων καταδίκασε τη δολοφονία του 15χρονου ανήλικου παιδιού, εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη, τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του, την οδύνη και τον αποτροπιασμό της.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα, το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Πάντειο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο, καθώς επίσης τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 15χρονου. Στο μεταξύ, υπό κατάληψη τελούν Πολυτεχνείο και ΑΣΟΕΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή