Νέα νομοθεσία για την ασφάλεια και ιχνηλάτηση όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 08:32
UPD:08:33
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αρχίζει σήμερα η επεξεργασία νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το οποίο ενσωματώνεται Ευρωπαϊκή Οδηγία που θεσπίζει τεχνικές προδιαγραφές των όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας προκειμένου να αποφεύγεται ο κίνδυνος μετατροπής τους -με κοινά εργαλεία- σε πυροβόλα όπλα.

Τα όπλα συναγερμού πυροδοτούν αβολίδωτα φυσίγγια για να δίνουν σήμα συναγερμού ενώ τα όπλα σηματοδοσίας εκτοξεύουν πυροτεχνικά βλήματα για σηματοδοσία ή για διάσωση. Στόχος της εκτελεστικής οδηγίας της Ε.Ε. (2019/69) είναι να αποτρέψει τη δυνατότητα εύκολης μετατροπής της μεγάλης ποικιλίας αυτών των τύπων όπλων ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα μπορούν να εκτοξεύουν σφαίρες, βολίδες ή βλήματα που είναι επικίνδυνες για τη δημόσια ασφάλεια.

Βάσει του νομοσχεδίου τα ουσιώδη συστατικά μέρη των συγκεκριμένων όπλων θα είναι τέτοια, ώστε να μην μπορούν να τοποθετηθούν ή να χρησιμοποιηθούν ως ουσιώδη συστατικά μέρη πυροβόλων όπλων. Περαιτέρω, οι κάννες τους δεν θα πρέπει να μπορούν να αφαιρεθούν ή να τροποποιηθούν χωρίς να προκληθεί σημαντική βλάβη ή καταστροφή των όπλων. Επιπλέον προβλέπεται η ενσωμάτωση αναπόσπαστων φραγμάτων για σφαίρες (ανάλογα με το μήκος της κάννης). Τα φράγματα θα πρέπει να είναι μόνιμα και να μην μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς να καταστραφεί η θαλάμη ή η κάννη του όπλου. Ακόμη, η θαλάμη προβλέπεται να είναι μετατοπισμένη ή κεκλιμένη σε σχέση με την κάννη, κατά τρόπο ώστε να μην είναι δυνατή η τοποθέτηση και η πυροδότηση πυρομαχικών από το όπλο.

Με άλλες διατάξεις προβλέπεται ότι τα εν λόγω όπλα: α) θα είναι ικανά να εκτοξεύουν πυροτεχνικά βλήματα σηματοδοσίας μόνον αφού τοποθετηθεί προσαρμογές στο στόμιο της κάννης, β) θα φέρουν στο εσωτερικό τους ανθεκτική συσκευή που αποτρέπει την πυροδότηση φυσιγγίων γομωμένων με μία ή πολλαπλές συμπαγείς, σφαίρες βολίδες ή βλήματα γ) θα έχουν σχεδιασθεί για να δέχονται φυσίγγιο συγκεκριμένων διαστάσεων και προδιαγραφών.

Η οδηγία εστιάζει επίσης στην ιχνηλασιμότητα των εν λόγω όπλων. Σε αυτό το πλαίσιο το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί σήμερα στις 16:00 στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης προβλέπει ότι στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας θα τηρείται αρχείο με τα στοιχεία των κατόχων αδειών των συσκευών που έχουν σχεδιασθεί για να δίνουν σήμα συναγερμού και για σηματοδοσία. Το αστυνομικό αρχείο θα περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία τεχνικών και κατασκευαστικών χαρακτηριστικών των όπλων προκειμένου να ευνοείται η ιχνηλάτησή τους. 

Σημειώνεται πάντως ότι από το πεδίο εφαρμογής των νέων διατάξεων εξαιρούνται: α) όπλα και συσκευές ειδικού τύπου που έχουν κατασκευασθεί για άλλες χρήσεις και β) όπλα χαιρετισμού και κρότου που έχουν σχεδιασθεί για να δίνουν σήμα συναγερμού για την άφεση αγώνων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή