Έλλειμμα στελεχών πληροφορικής

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 09:11
UPD:09:14
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το 2021 για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Πληροφορικής της περιφέρειας και το 2022 εξελίσσεται και προδιαγράφεται ακόμη πιο ευνοϊκό, εν όψει της έναρξης υλοποίησης έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μείζον πρόβλημα του κλάδου, ωστόσο, ειδικά στην ελληνική περιφέρεια, όπως τονίζει στη «Ν» η διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, είναι η έλλειψη μεσαίου και υψηλόβαθμου στελεχιακού δυναμικού.

Ο ίδιος ο ΣΕΠΒΕ, που έχει λάβει την απόφαση να διευρύνει την ακτίνα δράσης του σε πανελλαδική κλίμακα, εκπροσωπώντας πλέον Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Πληροφορικής από όλη τη χώρα, σκοπεύει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα αυτό και ετοιμάζει σχετική πρόταση προς τα υπουργεία Παιδείας και Ανάπτυξης. Η πρόταση αυτή, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θεόφιλος Μυλωνάς, αφορά την υλοποίηση προγραμμάτων reskilling-upskilling ανθρώπινου δυναμικού του ίδιου του κλάδου, αλλά και άλλων κοντινών γνωστικών αντικειμένων, π.χ. μαθηματικοί, φυσικοί κ.ο.κ., ώστε να μπορέσουν να εξελιχθούν σε μεσαία και υψηλόβαθμα στελέχη που τόσο ανάγκη έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις Πληροφορικής της χώρας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Μετά από μερικά χρόνια κρίσης, λόγω της γενικότερης ελληνικής οικονομικής κρίσης, ο κλάδος της Πληροφορικής δέχθηκε αναπτυξιακή ώθηση από τις αλλαγές που επέφερε στο «επιχειρείν» και την καθημερινότητα επιχειρήσεων και πολιτών η πανδημία του νέου κορονοϊού. Το 2021, όπως επισημαίνει ο κ. Μυλωνάς, ήταν μια χρονιά ανόδου εργασιών για τις επιχειρήσεις του κλάδου λόγω των συνεχιζόμενων προαναφερόμενων αλλαγών εξαιτίας της πανδημίας και λόγω έργων του ΕΣΠΑ, ενώ το 2022 προβλέπεται ακόμη πιο ευνοϊκό, χάρη στα προς εκκίνηση έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως τονίζουν, ωστόσο, τόσο ο κ. Μυλωνάς, όσο και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΠΒΕ, Κωστής Καγγελίδης, πρέπει να υπάρξει μέριμνα-δικλίδες για ισότιμη συμμετοχή των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Πληροφορικής-παραγωγούς τεχνολογίας στα προγράμματα και έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς η 4η Βιομηχανική Επανάσταση οφείλει, επίσης, να συμπεριλάβει το σύνολο της χώρας.

Ο ΣΕΠΒΕ, έχοντας από το παρελθόν ως μέλη του εταιρείες όχι μόνο από τη Μακεδονία και τη Θράκη αλλά και από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, και την Αθήνα, με μητρώο περίπου 90 ενεργών εταιρειών-μελών αυτή τη στιγμή, βάζει πλώρη για διεύρυνση του Μητρώου του με ΜμΕ Πληροφορικής από όλη την ελληνική Περιφέρεια, με στόχο την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση της κάλυψης των αναγκών των μικρομεσαίων ΤΠΕ και τη διεκδίκηση της συμμετοχής του Συνδέσμου σε περισσότερα προγράμματα. 


 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή