Ο Σολτς καθυστερεί τις παραδόσεις γερμανικών τανκς στην Ουκρανία, παρά τις αντιδράσεις

Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022 10:35
UPD:10:36
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE
A- A A+

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καθυστερεί την τελική απόφαση για το αν θα αποστείλει στην Ουκρανία άρματα μάχης υψηλών προδιαγραφών για τον πόλεμο της εναντίον της Ρωσίας, παρά την πίεση πολλών άλλων ανώτατων αξιωματούχων.

Το σχέδιο, που προωθήθηκε από τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και την υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ—και τα δύο ανώτερα μέλη του κόμματος των Πρασίνων— θα περιλαμβάνει περίπου 100 τανκς. Έρχεται εν μέσω μιας αυξανόμενης αποδοχής στο Βερολίνο και σε άλλες δυτικές πρωτεύουσες ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαρκέσει για μήνες ή χρόνια, και καθώς το Κίεβο κάνει απευθείας έκκληση για τέτοιο εξοπλισμό.

Η απόφαση για το θέμα αναμενόταν αρχικά αυτή την εβδομάδα. Αλλά είναι τώρα σε αδιέξοδο καθώς ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος -προς απογοήτευση των εταίρων του στον κυβερνητικό συνασπισμό- υποστηρίζει ότι η Γερμανία πρέπει πρώτα να καταλήξει σε κοινή θέση με τους δυτικούς συμμάχους για το θέμα πριν παραδώσει τόσο βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό, είπαν οι αξιωματούχοι.

«Θέτουμε σε κίνηση ό,τι είναι σωστό και λογικό», είπε ο καγκελάριος στην Bundestag την Τετάρτη όταν ρωτήθηκε για τις παραδόσεις δεξαμενών. Ωστόσο, ο Σολτς πρόσθεσε ότι ήταν σημαντικό για αυτόν να συντονιστεί μεταξύ των εταίρων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για να διασφαλίσει ότι «παρέχουμε τέτοια στρατιωτική υποστήριξη με τον ίδιο τρόπο και ότι κανείς δεν βιάζεται — συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας».

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι αυτό είναι ακριβώς ένα θέμα όπου θα ήταν σοβαρό λάθος για τη Γερμανία να αναλάβει έναν ειδικό ρόλο και έναν ιδιαίτερο δρόμο».

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συζήτησαν τη στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία την Τετάρτη και την Πέμπτη, αλλά δεν προσέφεραν λεπτομέρειες σχετικά με τις προμήθειες αρμάτων μάχης.

Προηγουμένως, Γερμανοί αξιωματούχοι είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο παράδοσης πιο περίπλοκου δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως τανκς στο Κίεβο - παρά την ιστορική απόφαση του Βερολίνου τον Φεβρουάριο να παραδώσει αντιαρματικούς πυραύλους και πυραύλους αεράμυνας στην Ουκρανία - με το σκεπτικό ότι θα χρειαζόταν εβδομάδες ή μήνες για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στρατιώτες να τους χρησιμοποιήσουν .

Ωστόσο, καθώς φαινόταν ότι ο πόλεμος θα διαρκούσε πιθανότατα περισσότερο, οι αξιωματούχοι λένε ότι άρχισαν να εξετάζουν τις προμήθειες στο πεδίο της μάχης που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία σε μεταγενέστερο στάδιο. Η Ρωσία αυτή τη στιγμή ανασυντάσσεται, αποσύρει δυνάμεις από το Κίεβο και πιθανότατα σχεδιάζει μια μεγάλη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους.

Αντιδράσεις

Ο δισταγμός του καγκελαρίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους εταίρους του στο συνασπισμό, τους Πράσινους και το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP). Ενώ τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου απέφυγαν μέχρι στιγμής από δημόσια κριτική - η Μπέρμποκ έχει απλώς υποδείξει στους δημοσιογράφους ότι είναι υπέρ της παροχής πιο προηγμένων οπλικών συστημάτων - κάποιοι βουλευτές ήταν πιο ειλικρινείς.

Ο Άντον Χοφρέιτερ των Πρασίνων, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bundestag, είπε ότι είναι σημαντικό η Γερμανία να επιδείξει «ηγετία» στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και να μην κρύβεται πίσω από άλλες χώρες. «Είμαι υπέρ της κατάργησης της απόφασης του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου να μην προμηθεύσει βαρέα όπλα το συντομότερο δυνατό», είπε ο Χοφρέιτερ στο POLITICO.

Η Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν του FDP, πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της Bundestag, προέτρεψε επίσης τον Σολτς σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung να εγκρίνει «τάχιστα» την παράδοση τανκς. Κορυφαίοι νομοθέτες από την κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, πίεσαν επίσης για την προμήθεια τανκς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή