Η Φινλανδία θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022 07:02
UPD:07:11
REUTERS/POOL
A- A A+

Ο πρόεδρος Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο δήλωσε ότι η χώρα του πρόκειται να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung, ο Φινλανδός πρόεδρος τονίζει πώς υπολογίζει σε μια «τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία» για μια αντίστοιχη αίτηση για ένταξη. Σε περίπτωση αίτησης, υποθέτει ότι το ΝΑΤΟ θα λάβει μια «ταχεία» απόφαση.

Η Φινλανδία είναι μέλος της ΕΕ αλλά όχι του ΝΑΤΟ. Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για πιθανή είσοδο στη στρατιωτική συμμαχία στη Φινλανδία. Παραδοσιακά, οι περισσότεροι Φινλανδοί είναι δύσπιστοι σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ - αλλά οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ,για πρώτη φορά.

Σε δημοσκόπηση του ραδιοφωνικού σταθμού Yle στα μέσα Μαρτίου, το 62% ερωτηθέντων ήταν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 16% ήταν ενάντια σε ένα τέτοιο βήμα και το 21% απέφυγε να εκφέρει γνώμη.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάννα Μάριν, η απόφαση για το εάν θα υποβληθεί αίτηση για ένταξη θα πρέπει να ληφθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον Ιούνιο. Το κοινοβούλιο στο Ελσίνκι έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει μετά το Πάσχα για να συζητήσει το θέμα.

Στο Ελσίνκι αναμένεται σήμερα ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Σύμφωνα με το Γραφείο του Ομοσπονδιακού Προέδρου, το επίκεντρο του ταξιδιού είναι «οι επιπτώσεις του βάναυσου ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες».

Η Φινλανδία συνορεύει με τη Ρωσία σε μια έκταση 1300 χιλιομέτρων και ως εκ τούτου είναι η χώρα της ΕΕ με τα μεγαλύτερα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή