Ευρωκοινοβούλιο: Ψήφισμα για επιβολή «ολικού και άμεσου» εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια

Πέμπτη, 07 Απριλίου 2022 15:55
UPD:15:58
REUTERS/VINCENT KESSLER
A- A A+

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη για την επιβολή «ολικού και άμεσου» εμπάργκο στις εισαγωγές «πετρελαίου, άνθρακα, πυρηνικών καυσίμων και φυσικού αερίου» από τη Ρωσία.

Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από 513 ευρωβουλευτές (22 ψήφοι κατά, 19 αποχές). «Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή και ένα σημαντικό βήμα. Η θέση του Κοινοβουλίου είναι σαφής και στέλνει τα ισχυρότερα μηνύματα υποστήριξης σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», σχολίασε η πρόεδρος του ιδρύματος, Ρομπέρτα Μέτσολα, μετά την ψηφοφορία για αυτό το μη δεσμευτικό ψήφισμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τρίτη στους 27 να αυξήσουν τις κυρώσεις διακόπτοντας τις αγορές ρωσικού άνθρακα, που αντιπροσωπεύουν το 45% των συνολικών εισαγωγών άνθρακα της ΕΕ, και κλείνοντας τα ευρωπαϊκά λιμάνια για τα ρωσικά πλοία. Οι λεπτομέρειες αυτής της 5ης σειράς κυρώσεων συζητούνται επί του παρόντος μεταξύ των εκπροσώπων των κρατών μελών.

Ως εκ τούτου, το Ευρωκοινοβούλιο απαιτεί να προχωρήσει παραπέρα, αλλά ένα πιθανό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο (25% των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου στην Ευρώπη) και στο ρωσικό φυσικό αέριο (45% του συνόλου) αποτελεί αντικείμενο σκληρών συζητήσεων μεταξύ των μελών των κρατών μελών, ενώ το Βερολίνο εξέφρασε δημόσια την απροθυμία του. Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί τη Δευτέρα στη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

Με αυτό το ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να «εντατικοποιηθούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία», κάτι που ζήτησε εκ νέου την Πέμπτη ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

nafteporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή