Τουρκία: Ο ρόλος ειρηνοποιού αναβάλλεται

Πέμπτη, 07 Απριλίου 2022 10:48
UPD:10:54
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Οι θηριωδίες με τους θανάτους αμάχων στην Μπούτσα και άλλες περιοχές της Ουκρανίας εμποδίζουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, σύμφωνα με τον Ιμπραήμ Καλίν.

Ο εκπρόσωπος τύπου και κύριος σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, μιλώντας στους Financial Times, δήλωσε ότι οι εικόνες νεκρών αμάχων σε πόλεις όπως η Μπούτσα και η Μποροντιάνκα έχουν επηρεάσει την προθυμία της Ουκρανίας να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Προχώρησε μάλιστα στην πιο έντονη καταδίκη της Άγκυρας για τη δολοφονία αμάχων λέγοντας: «Είμαστε όλοι εξοργισμένοι με τις φωτογραφίες. . . παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιθανών εγκλημάτων πολέμου».

Όπως είπε, οι θηριωδίες θα μπορούσαν να σταματήσουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, «ειδικά από την ουκρανική πλευρά», λέγοντας ότι «ίσως να κάνουν μια παύση για λίγες μέρες και μετά να επανεκκινήσουν». «Οι Ουκρανοί είναι συντετριμμένοι, όπως όλοι εμείς. . . Αυτές είναι πραγματικά φρικτές, εντελώς απαράδεκτες, απάνθρωπες ενέργειες και όποιος το έχει κάνει θα πρέπει να προσαχθεί στη δικαιοσύνη», είπε ο Καλίν.

Παρόλα αυτά συνέστησε και στις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες, αποκαλύπτοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν αναμένει κάποια σημαντική πρόοδο το επόμενο διάστημα. «Αλλά ίσως σε μια ή δύο εβδομάδες θα δούμε ξανά κάποια κίνηση», πρόσθεσε.

Τα αιτήματα και η πορεία των διαπραγματεύσεων

Σχολιάζοντας την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και των αιτημάτων που έχουν πέσει στο τραπέζι, ο Καλίν δήλωσε ότι οι συνομιλίες για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει το Κίεβο ως αντάλλαγμα για το καθεστώς ουδετερότητας, είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Γνωστοποίησε επίσης ότι η Τουρκία βλέπει την περίπτωση να είναι ανάμεσα στις εγγυήτριες χώρες ευνοϊκά «γιατί θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία και να σταματήσει ο πόλεμος». «Συζητήσαμε με τους Ουκρανούς, συζητήσαμε με τους Ρώσους», είπε. «Είχαμε κάποιες συζητήσεις με τους Αμερικανούς και τους Γάλλους, αλλά υπάρχουν πολλές στρατιωτικές λεπτομέρειες που πρέπει να επεξεργαστούν οι στρατοί μας προτού βάλουμε την υπογραφή μας», συμπλήρωσε.

Το μεγάλο αγκάθι φαίνεται να είναι- σύμφωνα με τον Καλίν- το ρωσικό αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Υπάρχει «μεγάλο χάσμα» μεταξύ των θέσεων του Κιέβου και της Μόσχας για το θέμα, είπε, εξηγώντας ότι η κύρια ανησυχία της Ρωσίας είναι ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να έχει καμία δύναμη πυρός, όπως πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, που μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη Ρωσία.  Η Ουκρανία, από την άλλη, όπως σημείωσε, θέλει έναν ισχυρό, σοβαρό στρατό, με τις κανονικές δυνατότητες οποιουδήποτε στρατού οποιασδήποτε κυρίαρχης χώρας.

Σύμφωνα με τον Καλίν, τα δύο βασικά σημεία των συνομιλιών είναι οι εγγυήσεις ασφαλείας και τα εδαφικά ζητήματα που αφορούν την Κριμαία και το Ντονμπάς. Ο Καλίν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει ξεκαθαρίσει τα αιτήματά της πέρα ​​από την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας.

Όσον αφορά τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε βάρος της Ρωσίας, ο Καλίν εμφανίστηκε προβληματισμένος για τον οικονομικό τους αντίκτυπο. «Υπέφεραν πολλές απώλειες εκεί [στην Ουκρανία], αλλά οι οικονομικές απώλειες αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο στη συνολική οικονομική κατάσταση και πιθανώς στον τρόπο σκέψης στην πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα χρειαστεί να υπάρξει «κάποιο είδος αμοιβαίας, σταδιακής διαχείριση του πακέτου κυρώσεων», υποδηλώνοντας ότι η Μόσχα θα ήθελε ελάφρυνση των κυρώσεων εάν λάβει μέτρα για τον τερματισμό της σύγκρουσης. «Από τη ρωσική σκοπιά, αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα κάνουν πιθανώς παραχωρήσεις», υποστήριξε ο Καλίν.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή