Αποκλιμάκωση της έντασης

Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2008 06:00
UPD:10:48

A- A A+

Αποκλιμακώνεται η ένταση γύρω από το Πολυτεχνείο, ωστόσο αντεξουσιαστές παραμένουν στο εσωτερικό και το εξωτερικό του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται σε ετοιμότητα σε Κάνιγγος, Πατησίων και Χαλκοκονδύλη και στην οδό Μπουμπουλίνας, ενώ ανοίγει σταδιακά η Πατησίων. Η κυκλοφορία στους υπόλοιπους δρόμους του κέντρου έχει αποκατασταθεί.

Εικόνες λεηλασίας κυριαρχούν στο κέντρο της πρωτεύουσας μετά τα έκτροπα που σημάδεψαν τις χθεσινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή από τα πυρά του ειδικού φρουρού το Σάββατο στα Εξάρχεια.

Σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί σε δεκάδες καταστήματα και επιχειρήσεις. Η αστυνομία προχώρησε σε 176 προσαγωγές ενώ έγιναν 87 συλλήψεις.

Ενταση και επεισόδια όμως σημειώθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα και Χανιά.

Την παραίτησή του υπέβαλε αργά χθες το βράδυ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Χρήστος Κίττας, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστροφή του κτιρίου Κωστή Παλαμά επί των οδών Ακαδημίας και Σίνα. Ο πρύτανης ζητούσε από νωρίς την περιφρούρηση του κτιρίου που ανήκει στο Πανεπιστήμιο και στο οποίο φυλάσσονται πολύτιμα αρχεία.

Συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων θα έχει από νωρίς σήμερα ο πρωθυπουργός. Χθες ο Κώστας Καραμανλής σε δήλωσή του διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμμία επιείκεια στην απόδοση ευθυνών και οι υπεύθυνοι θα έχουν την τιμωρία που τους αρμόζει.

Αναφερόμενος στις επιθέσεις των κουκουλοφόρων έκανε λόγο για ακραία στοιχεία που στόχο είχαν μόνο την καταστροφή.

Αποζημιώσεις

Επίσης ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών την άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων όσοι καταστράφηκε η περιουσία τους. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης συναντήθηκε με τους φορείς της αγοράς που τον ενημέρωσαν για τις φθορές και τους διαβεβαίωσε ότι θα αποζημιωθούν.

Σε δηλώσεις του μετά την Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε εκτάκτως αργά χθες, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός λειτουργούν με γνώμονα την προστασία του ανθρώπου, της περιουσίας και του επιπέδου της δημοκρατίας. Πρόσθεσε δε ότι η αστυνομία και η πυροσβεστική κάνουν τα πάντα για να αντιμετωπίσουν εκείνους που εκμεταλλεύονται το θλιβερό γεγονός του θανάτου ενός νέου ανθρώπου. Τέλος, απέκλεισε τη λήψη εκτάκτων μέτρων.

Κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα μείνουν σήμερα τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα κεντρικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν κηρύξει οι Ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών οι οποίοι στις 12:30 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια.

Τυφλό τραύμα

Για τυφλό τραύμα θώρακος από σφαίρα μικρού διαμετρήματος έκανε λόγο ο ιατροδικαστής μετά τη νεκροψία και νεκροτομή του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ο κ. Λευκίδης δεν απάντησε στην ερώτηση εάν ήταν ευθεία βολή ή εξοστρακισμός.

Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης, ενώ στις 3 μ.μ. έχει προγραμματιστεί η νεκρώσιμος ακολουθία στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου.

Νέες συγκεντρώσεις

Μαθητικό συλλαλητήριο έχουν προγραμματίσει για τις 12 το μεσημέρι μαθητές στην Ομόνοια.

Συλλαλητήριο στις 12:30 στα Προπύλαια θα πραγματοποιήσουν οι ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών, που απεργούν σήμερα, ενώ στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να μετάσχουν στο συλλαλητήριο οι εκπαιδευτικοί.

Σε ειρηνικές συγκεντρώσεις κάλεσε σήμερα τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της επισημαίνοντας ότι το αύριο είναι χειρότερο με ανομία, αυθαιρεσία, ατιμωρησία και ανέχεια.

Για τυφλή βία των κουκουλοφόρων έκανε λόγο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε χθεσινή συγκέντρωση στην Ομόνοια.

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος προς τον υπουργό Εσωτερικών για την εν ψυχρώ δολοφονία όπως ανέφερε του 15χρονου μαθητή. Ο κ. Αλαβάνος σημείωσε ότι το γεγονός έχει προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα που απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και όσων φέρουν ευθύνη για την ανεξέλεγκτη διόγκωση της αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Επεισόδια και σε άλλες πόλεις

Στο κέντρο της πόλης των Χανίων μεταφέρθηκε λίγο πριν τα μεσάνυκτα η ένταση, καθώς ομάδα περίπου 150 ατόμων προκάλεσε σοβαρές ζημιές.

Το κτίριο του ΟΤΕ στην οδό Τζανακάκη δέχθηκε την επίθεση των διαδηλωτών κάποιοι από τους οποίους αφού έσπασαν την κεντρική είσοδο μπήκαν στο εσωτερικό από όπου πήραν συσκευές κυρίως κινητών τηλεφώνων.

Ακολούθησε επίθεση στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο κέντρο της πόλης, όπου προκλήθηκαν μεγάλης έκτασης ζημιές στο εσωτερικό της Τράπεζας τις δύο εισόδους και τα ΑΤΜ.

Σοβαρές ζημιές προκληθήκαν σε δυο ακόμα τράπεζες καθώς και στα γραφεία της ΑΝΕΚ, ενώ δεκάδες κάδοι απορριμμάτων παραδόθηκαν στις φλόγες.

Κόρινθος

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα χθες το βράδυ στο κέντρο της Κορίνθου όπου διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης Κορινθίας και φώναζαν συνθήματα. Οι διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σπάζοντας τρία με τέσσερα καταστήματα πλησίον του κτιρίου της αστυνομίας.

Στη συνέχεια άναψαν φωτιές σε κάδους επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως και έγινε ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία. Μία ομάδα περίπου 50 ατόμων πέριξ της κεντρικής πλατείας της πόλης τα «Περιβολάκια», προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σπάζοντας περισσότερα από τέσσερα καταστήματα τραπεζών.

Σε επιφυλακή χθες το βράδυ ήταν όλη η Κόρινθος με τους εμπόρους να βρίσκονται στα καταστήματά τους προσπαθώντας οι ίδιοι να τα προφυλάξουν σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση.

Λάρισα

Καταστροφές σε τράπεζες προκάλεσαν οι αντεξουσιαστές στη Λάρισα όπου έκαψαν κάδους απορριμμάτων. Αργά χθες το βράδυ η αστυνομία προχώρησε σε 10 προσαγωγές.

Θεσσαλονίκη

Εκτονώθηκε αργά χθες το βράδυ η κατάσταση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά τα εκτεταμένα και βίαια επεισόδια που προκλήθηκαν από ομάδες διαδηλωτών του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ομάδες κουκουλοφόρων βρήκαν καταφύγιο στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Νωρίτερα, ιδιοκτήτες και υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων της Τσιμισκή, τα οποία καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν στο πέρασμα των άγνωστων δραστών, μετρούν τις «πληγές» τους, ενώ πυροσβεστικά οχήματα έσβηναν τις φωτιές από μολότοφ σε καταστήματα τραπεζών και κάδους απορριμμάτων.

Νωρίτερα, η Εγνατία Οδός, η Αγίας Σοφίας, η Τσιμισκή και η Βενιζέλου παραδόθηκαν στη βία των διαδηλωτών, οι οποίοι - οπλισμένοι με πέτρες, ξύλα, καδρόνια και εκρηκτικά - κατέστρεψαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Εκτός από τα εμπορικά καταστήματα και τις τράπεζες, ζημιές προκλήθηκαν, σε εργοτάξια του Μετρό, στις εισόδους πολυκατοικιών, σε περίπτερα, σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και σε στέγαστρα στάσεων του ΟΑΣΘ.

Ηράκλειο

Νέα σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες και στο Ηράκλειο της Κρήτης, όταν αντιεξουσιαστές που εισχώρησαν στις τάξεις των διαδηλωτών προκάλεσαν φθορές σε πολλά καταστήματα τραπεζών, ξεκινώντας από την οδό Αβέρωφ και φθάνοντας μέχρι την 25ης Αυγούστου.

Από το μένος τους δεν γλίτωσαν τζαμαρίες, κάμερες τραπεζών ενώ τη μεγαλύτερη ζημιά υπέστη το κεντρικό κατάστημα της Eurobank, στο οποίο ομάδα νεαρών κατάφερε να σπάσει την πόρτα και να εισέλθει στο εσωτερικό του βάζοντας φωτιά σε έπιπλα, υπολογιστές και ότι άλλο βρήκαν μπροστά τους.

Φωτιά έβαλαν και στο πίσω μέρος της Εθνικής Τράπεζας αλλά και σε διάφορα σημεία από την Πλατεία 18 ¶γγλων, μέχρι την Πλατεία των Λιονταριών καίγοντας κάδους, σήματα της Τροχαίας και ζαρντινιέρες.

Στην πλατεία Ελευθερίας ξήλωσαν παγκάκια, κάδους απορριμμάτων, τηλεφωνικούς θαλάμους πριν εκδιωχθούν από την αστυνομία στην οδό Ιδομενέως, παρασύροντας στο διάβα τους δύο μηχανάκια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή