«Aυτός ο πόλεμος είναι μια ανθρώπινη τραγωδία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.
Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι το νέο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει απαγόρευση στις εισαγωγές άνθρακα και προσέθεσε ότι «μέτρα σε πετρέλαιο ή ακόμη και το αέριο θα χρειαστούν επίσης αργά ή γρήγορα».
Επίσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι πρέπει να κλείσουν τα κενά που υπάρχουν στις ήδη αποφασισμένες κυρώσεις, ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν αυτές οι φρικαλεότητες».
«Δεν πρόκειται για ειδική επιχείρηση, αλλά για εγκλήματα πολέμου. Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη, θα κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια», δήλωσε ο κ. Μισέλ.
Έξι νέα μέτρα
Την Τρίτη η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε την πρόταση της Επιτροπής για ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με έξι μέτρα:
Πρώτον, την απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα από τη Ρωσία, αξίας 4 δισ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να μειωθεί μια ακόμη σημαντική πηγή εσόδων για τη Ρωσία.
Δεύτερον, την πλήρη απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές ρωσικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων τη VTB που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα. Αυτές οι τέσσερις τράπεζες, αντιπροσωπεύουν το 23% του μεριδίου αγοράς στον ρωσικό τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με την Επιτροπή.
Τρίτον, την απαγόρευση πρόσβασης σε ρωσικά πλοία και πλοία ρωσικής εκμετάλλευσης στα λιμάνια της ΕΕ. Ορισμένες εξαιρέσεις θα καλύπτουν βασικά προϊόντα όπως γεωργικά και τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ενέργεια. Επιπλέον, την απαγόρευση ρωσικών και λευκορωσικών οδικών μεταφορών που θα περιορίσει δραστικά τις επιλογές για τη ρωσική βιομηχανία να αποκτήσει βασικά αγαθά.
Τέταρτον, στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών, αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε τομείς στους οποίους η Ρωσία είναι ευάλωτη, όπως σε κβαντικούς υπολογιστές και προηγμένους ημιαγωγούς, αλλά και ευαίσθητα μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφοράς.
Πέμπτον, απαγορεύσεις εισαγωγών, μεταξύ άλλων ξύλου,τσιμέντου, θαλασσινών και ποτών αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ
Έκτον, τη γενική απαγόρευση της ΕΕ για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις στα κράτη-μέλη, ή τον αποκλεισμό κάθε οικονομικής στήριξης, είτε ευρωπαϊκής, είτε εθνικής, στους ρωσικούς δημόσιους φορείς.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ